Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 11 februari 2015

woensdag 11 februari 2015

Vanmorgen al weer de op een na laatste plusklasmorgen met de huidige groep. Bij binnenkomst werden vandaag meteen de schaakborden ingezet. In groepjes tegen elkaar of gewoon alleen, maar met hulp van omstanders werden een aantal partijen uitgespeeld. Daarnaast pakten leerlingen ook andere spellen.



De dagopening ging vandaag weer over het thema "aanpakken". Dit keer het verhaal van Jozef, die uit de gevangenis werd gehaald om de droom van de farao te voorspellen. Nadat de farao de uitleg had gehoord werd Jozef meteen benoemd tot onderkoning en moest hij ervoor zorgen dat het land in tijden van hongersnood genoeg te eten had. Het plan om iedereen in de overvloedige jaren een deel van de opbrengst af te laten staan werd niet door iedereen goed ontvangen. Ondanks deze weerstand pakte Jozef door en zorgde hij ervoor dat iedereen te eten had tijdens de slechte tijd.
Na het gebed hebben een tweetal leerlingen nog een kaart gepresenteerd. Jurian had een geweldig interessante presentatie over stambomen. Naast zijn Power Point presentatie waarin leuke wetenswaardigheden waren vermeld had hij ook nog een grote stamboom van zijn eigen familie bij zich. Dit was erg leuk. De websites die Jurian heeft gebruikt:
www.betekenisnamen.nl
www.geneanet.org/familienamen
www.meertens.knaw.nl/nfb

Sven had een leuke presentatie over planeten. In deze presentatie zaten veel leuke weetjes.
Na deze twee presentaties was het tijd voor de excursie. De moeders van Noël, Ferdinand, Paola en Sterre zorgden voor vervoer naar de Haan verhuizingen. Het bedrijf waar de vader van Noël in de directie zit.
We werden ontvangen in de kantine. Daar kregen we iets te drinken en uitleg over de geschiedenis van het bedrijf. We konden zien dat er heel veel veranderd is in de laatste jaren. Ook kregen we veel te horen over verhuizen naar het buitenland en wat daar allemaal bij komt kijken.




Met een bezoekers badge om kregen we vervolgens een rondleiding door het bedrijf, wat naast verhuizen en opslag van goederen ook archieven van bedrijven opslaat.









Na deze rondleiding gingen we terug naar de kantine en kreeg iedereen een lekker stuk fruit. Ook meneer Gort kreeg natuurlijk van ons een presentje als dank voor het feit dat wij bij hem op bezoek mochten komen.
Toen iedereen zijn eigen jas weer had opgezocht en aangedaan vertrokken we weer richting Sliedrecht. Fijn dat ouders ons weer veilig terug hebben gebracht. Nogmaals bedankt.
Daar aangekomen konden de leerlingen hun eigen eten en drinken nuttigen en mochten ze nog heel even naar buiten voor een frisse neus.
Eenmaal binnen gingen de meeste leerlingen de vriendenkwis spelen o.l.v. Joppe en Lars, terwijl twee dames liever verder gingen met hun puzzel.





Om 12.25 uur gingen we de tafels opruimen. Na het dankgebed mocht iedereen weer naar huis.

Volgende week hebben we als afsluiting voor de leerlingen van groep 8 een high tea. Met de leerlingen is afgesproken wie wat gaat maken en meeneemt. Ouders van alle plusklasleerlingen en broertjes en zusjes die nog niet naar school gaan, worden van harte uitgenodigd om tussen 10.30 en 11.30  met ons dit plusklasjaar af te sluiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten