Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 14 mei 2014

woensdag 14 mei 2014

Vanmorgen waren 17 van de 18 leerlingen aanwezig. Alleen Sterre ontbrak. Tijdens de inloop werd er weer druk gebruik gemaakt van de beschikbare spellen. Steeds meer leerlingen pakken zo nu en dan een schaakbord. Ook de spellen Boggle kan op steeds meer belangstelling rekenen. Daarnaast gaan leerlingen ook individueel aan de slag met spelletjes van Smart games. Het is een sport om de moeilijkste opdracht te zoeken en deze op te lossen.


Het thema van onze dagopening is: "mooi zijn". In het stukje uit Oase wordt ingegaan op de andere betekenis van mooi die je in de bijbel vaak tegenkomt. "Mooi" is in de bijbel het goede dat je doet op een moment dat 't eropaan komt. We hebben dit thema meteen aangepakt om over de "echtheid" van foto's en beelden op tv te praten. De leerlingen zijn zich er goed van bewust dat degene die in bladen staan vaak mooier op de foto staan, omdat er gebruik wordt gemaakt van het perfecte licht en een flinke dosis make-up. Ook beseffen de leerlingen dat foto's vaak bewerkt worden.Dit is heel belangrijk omdat jongeren in de puberteit vaak onzeker zijn over hun uiterlijk en zich gaan spiegelen aan sterren en idolen.

Na onze dagopening zijn we weer aan de slag gegaan met de drie onderdelen. Vandaag:
  • puzzel: trinairo
  • Zoek het zelf uit kaart
  • Leren leren: leervragen verzinnen bij een tekst

Natuurlijk zijn we lekker naar buiten geweest, waarna Wan-ting getrakteerd heeft.

Voordat we aan het project verder gingen werken, hebben we eerst het volgende rekenraadseltje opgelost:

Ik woon in een mooi klein straatje. Laatst ontdekte ik iets. Als ik de nummers die kleiner zijn dan mijn huisnummer bij elkaar optel, dan is dat precies evenveel als de som van alle nummers die groter zijn dan het mijne. Op welk nummer woon ik en wat is het hoogste nummer in mijn straatje?
Nog een raadsel voor thuis:

Maak 51 met de volgende getallen: 2, 3, 4 en 6











Tijdens het werken aan het project merk je dat de groepen hun opdracht op verschillende manieren aanpakken. De ene groep heeft alles al getekend, terwijl een andere groep nog druk bezig is met het bedenken van alle dingen die met hun eiland te maken hebben. Er is weer hard gewerkt en de sfeer was opperbest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten