Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 13 november 2013

Woensdag 13 november 2013

Vanmorgen waren alle leerlingen present. Bij de inloop is door de leerlingen het idee geopperd om een schaak- en damcompetitie te starten.





Veel leerlingen hebben zich ingeschreven en de eerste wedstrijden zijn al gespeeld. Bij het dammen werd al snel duidelijk dat de regels per gezin/familie verschillen. De leerlingen hebben dan ook de opdracht gekregen thuis na te gaan wat de officiële regels zijn. Dit om misverstanden te voorkomen.
Leerlingen die niet mee willen doen met de competities vermaken zich ook uitstekend tijdens de inloop. Zo heeft Jurian een moeilijke stroomkring gemaakt. Hij kan geluiden opnemen en afspelen.














De dagopening ging dit keer over het thema: Hoe ver ga je? In dit stukje gaan Abraham en Sara op weg naar een voor hun onbekend land. In een tijd waarin er geen skype of chat was, is zo'n beslissing heel ingrijpend. Je verlaat al je zekerheden en weet niet waar je terecht komt. Abraham vertrouwde op God. Hij had Zijn stem gehoord en gaf hier gehoor aan.
De 3 onderdelen van vanmorgen bestonden uit: Zoek het Zelf Uit Kaart, Puzzel (logikwis) en het maken van een uitnodiging voor de verkoopdag of een verslag van de excursie van afgelopen woensdag.
Tijdens het project moesten de bedrijven heel hard aan de slag om zich voor te bereiden op de verkoopdag. Hoe gaat het bedrijf zich presenteren, wat zijn de prijzen van de producten en wie krijgt welke taak. Er werd door de bedrijfjes hard gewerkt. Het samenwerken met anderen is voor sommige leerlingen moeilijk. Er zijn leerlingen die heel snel en actief denken en meteen uitvoeren wat zij verzinnen, terwijl andere leerlingen hier wat meer tijd voor nodig hebben en het idee krijgen dat hun mening niet telt. Dit is weer een leerpunt voor de volgende keer.

Volgende week gaan wij op bezoek bij de Rabobank.

Nog even een raadsel voor thuis:


Hersenkraker

We bekijken het volgende getal:

1234567891011121314151617181920212223242526272829……57585960

Dit getal is ontstaan door de getallen 1 t/m 60 achter elkaar op te schrijven. Nu ga je 100 cijfers uit dit getal schrappen.

De overgebleven cijfers worden aaneengesloten zodat een nieuw getal ontstaat. De 100 cijfers hoeven niet een aaneengesloten blok te vormen. De overgebleven cijfers moeten wel op volgorde blijven staan.

Wat is het grootste getal dat kan overblijven nadat je 100 cijfers hebt geschrapt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten