Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 11 november 2020

 Vanmorgen was iedereen weer present. De spellen werden tevoorschijn gehaald en iedereen ging lekker aan de slag. 

De dagopening ging vandaag over volhouden en overleven. Ben je in staat om door te gaan als je eigenlijk niet meer kunt? Houd je vol tot de finish of tot je doel gehaald is? 

We lazen het verhaal uit Exodus 2: 1-10 over de moeder van Mozes die haar kind niet mocht houden. Drie maanden verbergt zij haar zoontje maar dan gaat het niet meer. Ze geeft niet op en bedenkt een list.

Volhouden was het thema op deze plusklasochtend. We volgheden vandaag een iets ander programma.

Na de dagopening kregen de leerlingen nog 10 minuten de tijd om de Latijnse woorden van vorige week te herhalen. Daarna volgde weer een toets. De leerlingen hebben ervaren dat herhaling helpt bij het leren van woordjes en dat een korte herhaling ook nodig is om kennis te onderhouden.

Vandaag gingen we aan de slag met een kort project: "Homo Ludens in actie". Tijdens dit project maakten de leerlingen kennis met de veelzijdigheid van wetenschap en wetenschappelijk onderzoek. 

Dit project : De spelende mens in actie" ging over games; analoog en digitaal. Aan het eind van het project konden de leerlingen beschrijven wat voor type "gamer" zij zijn, uitleggen wat games aantrekkelijk maakt en wat we hiervan kunnen leren en door middel van gamification de succesvolle elementen van games gebruiken bij het ontwerpen van een spel waarin 2 schoolvakken gecombineerd worden. 

We startten met een coöperatieve werkvorm. De leerlingen liepen rond met een blad met een aantal begrippen erop en moesten met elkaar ontdekken wat de betekenis van de woorden en begrippen zou kunnen zijn.  Het ging om de volgende begrippen: serious games, real life topics, digitale media, Homo Ludens, een deck, simulatiespel, gamification. 

Hierna keken we naar een filmpje waarin 2 wetenschappers uitleg gaven over games en hun onderzoek naar games. Tussendoor kregen de leerlingen verschillende opdrachten. Ze leerden over de  Magische Cirkel van Huizinga en de zelf-determinatie theorie van Ryan en Deci. Pittige informatie maar de leerlingen vonden het reuze interessant.

De kennis uit het filmpje hadden de leerlingen nodig bij de slotopdracht:

Ontwerp een spel volgens de gamification principes uit het filmpje. Elk groepje moest bestaan uit verschillende spelerstypen. De groepjes kregen 2 kaartjes met gametypen en 2 kaartjes met schoolvakken. Elk groepje ging een spel bedenken waarin ze deze 4 kaarten verwerkten. Van het resultaat werd een storyboard gemaakt. De storyboards zijn nog niet allemaal klaar dus volgende week maken we het af. De kinderen hebben ontzettend originele spellen bedacht en werden steeds enthousiaster!

We sloten de ochtend af met de presentatie over Egypte van Myrthe, Noa en Abigail. Zij hadden hun piramide van papier-maché gemaakt en in de piramide lagen verschillende spannende onderdelen. In een filmpje beantwoordden zij hun leervragen. Dit was op een heel originele manier gedaan.

Tot volgende week allemaal!


inloop




Latijnse woorden leren ( leren leren)



                                                                coöperatieve werkvorm



Welk spelers type ben je?

                                                                        Spel ontwerpen








presentatie project Egypte









Geen opmerkingen:

Een reactie posten