Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 10 oktober 2018

Ook deze ochtend waren alle plusklas leerlingen aanwezig. Na het klaarzetten van alle spullen ging iedereen een spel doen. Schaken, dammen en zeeslag zijn op dit moment erg populair.
Myrthe was vandaag aan de beurt om de dagopening te lezen. Het verhaal "Selectie" ging over  de leerlingen van Jezus en over hoe Jezus zijn leerlingen koos.
Na de dagopening bespraken we de onderdelen van het circuit. Vandaag gingen de leerlingen oefenen met het leren van Latijnse woordjes d.m.v. de "overhoor jezelf" manier. De te leren woordjes worden op flitskaartjes geschreven zodat je zelf kunt oefenen met de woorden. Alle kinderen moesten zelf plannen wanneer en hoelang ze gingen oefenen. Aan het eind van de ochtend volgde een "toets" zodat de kinderen konden zien of ze op de goede manier geleerd hadden. Een vast onderdeel van het circuit is een "leren leren" opdracht. Zo  leren de leerlingen verschillende manieren om lange teksten efficiënt te leren en manieren om woordjes in een andere taal te leren.
De andere vaste onderdelen van het circuit zijn breinbrekers en puzzels en Zoek het Zelf Uit Kaarten.
Tussendoor gingen we buiten voetballen en touwtje springen.
Na het circuit legden Myrthe en Quinten de Energizer uit. Deze  keer was dit "op z'n kop". Tijdens het spel hadden we veel lol want de opdracht viel echt niet mee. Iemand wees bijvoorbeeld zijn  neus aan en zei: "Dit is mijn oor". De ander moest dan zijn oor aanwijzen en zeggen: "Dit is mijn neus".
Aan het eind van de ochtend startten we met het nieuwe project. Als voorbereiding hierop keken we naar het  filmpje "Hoe kan een insect op het water lopen?". Hierna gingen de leerlingen in drietallen op de site proefjes.nl een aantal proefjes kiezen die ze de komende weken gaan doen. De leerlingen moeten zelf zorgen dat ze de benodigde spullen bij zich hebben. De proefjes hebben als thema: lucht, licht, zintuigen, water en krachten. We sloten deze plusklas ochtend af met een evaluatie rondje en een dankgebed.
Tot volgende week allemaal! En neem de spullen voor de proefjes mee!



inloop spellen


woordjes leren

 Zoek het Zelf Uit Kaarten





Energizer

 groepjes maken 



Proefjes uitzoeken


Geen opmerkingen:

Een reactie posten