Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 20 december 2017

Vandaag was al weer de laatste plusklasochtend van 2017. Alle leerlingen vermaakten zich al snel met de denkspellen, Spektro, een spelletje schaak of een potje Show-it. De kinderen genoten ook vanmorgen weer  van de uitdaging en van het werken met ontwikkelingsgelijken.
Na de inloop las Ruth het verhaal "Maria luistert" voor.  We sloten de dagopening af met een filosofisch gesprek over de uitspraak van een Deens filosoof: "Ik ontdekte dat ik minder en minder te zeggen had, tot ik uiteindelijk stil werd en begon te luisteren. En in die stilte hoorde ik de stem van God".
De drie onderdelen van het circuit waren vandaag:


  • Puzzelen: Kies zelf een puzzel of een vraagstuk uit dat past bij de vaardigheid waar je beter in wilt worden.
  • Zoek het zelf uit kaart
  • Mindmap: deel 2 van het menselijk lichaam.
Terwijl alle leerlingen hard aan het werk waren, kregen we onverwacht leuk bezoek. Twee oud plusklasleerlingen, Yentl en Linah kwamen gezellig langs om over hun ervaringen op het VO te vertellen. Ook vertelden ze aan welke vaardigheden die ze in de plusklas hebben geleerd, ze in de brugklas vooral veel hebben. Dit zijn o.a. plannen, logisch denken, mindmappen en Power Point presentaties maken. Nadat ze nog een tijdje aan een Binairo hadden gewerkt, gingen ze net voor de pauze naar hun eigen school. Leuk dat jullie langs zijn geweest.

In de pauze werd er weer fanatiek gevoetbald en verstoppertje gespeeld. 
Omdat we vandaag voor de laatste keer aan het project Natuurgeweld  zouden werken, gingen we na de pauze al vast nadenken over het nieuwe project. Britt kwam met een voorstel om "iets creatiefs doen" te koppelen aan geld "verdienen" voor een goed doel. We hebben eerst ideeën verzameld en mogelijkheden besproken en daarna hebben we unaniem besloten om dit onderwerp verder uit te gaan werken. De leerlingen hebben als huiswerk de volgende opdrachten gekregen:
  • Denk na over welke workshop jij zou kunnen verzorgen
  • Doe marktonderzoek: vraag welke soort workshops klasgenoten, meesters, juffen en ouders leuk zouden vinden en hoeveel ze voor zo'n workshop zouden willen betalen als het geld naar een goed doel gaat.
  • Verzamel informatie over goede doelen
Na het circuit hield Quinten zijn presentatie over Ajax en Feijenoord. De leerlingen gaven weer goede tips en tops.
De laatste drie kwartier werd er gewerkt aan het afronden van het project. Na de kerstvakantie gaat elk groepje hun resultaten presenteren. 
Veel te snel werd het half een en na het dankgebed namen we afscheid van elkaar met de woorden "tot volgend jaar". 
Ik wens alle ouders en leerlingen mooie kerstdagen en een gezond 2018! Op 10 januari is er weer plusklas.

Siebe maakte een stroomkring waardoor er een kerstliedje werd gespeeld.


Show-it


 mindmappen
 oud plusklasleerlingen Linah en Yentl








 presentatie van Quinten



Geen opmerkingen:

Een reactie posten