Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 11 oktober 2017

Ook vanmorgen kwamen alle leerlingen enthousiast naar de plusklas. Ze hadden elkaar veel te vertellen. Na een tijdje waren alle leerlingen weer volop aan de gang met de spellen. Sommige leerlingen kiezen iedere keer een nieuw spel omdat ze graag van zoveel mogelijk spellen weten hoe ze gespeeld moeten worden maar andere leerlingen doen een spel een aantal weken achter elkaar om hun eigen vaardigheid steeds te verbeteren. Britt en Menno namen het tegen elkaar op in een spelletje Zeeslag.
Het thema van de dagopening was deze week: Wie ben ik? Je kijkt in de spiegel.....Zie jij jezelf zoals anderen je zien? Wat maakt mij anders dan al die anderen?  Ik ben een mens, de kroon op Gods schepping. Je bent het evenbeeld van God. Iemand met ongekende mogelijkheden. Als mens heb je iets bijzonders; je hebt het in je om iets van de aarde te maken. Na een mooi gesprek hierover, gingen we verder met een opdracht van Sophie en Lisa. Deze opdracht sloot mooi aan bij het thema.
Sophie en Lisa hebben milieuvervuiling als onderwerp gekozen voor hun eigen project en hebben een "challenge" bedacht voor de plusklas. De klas werd in groepen verdeeld en alle groepjes moesten binnen een half uur zoveel mogelijk  afval gaan verzamelen in de wijk rondom het Rehoboth gebouw. Sophie en Lisa hadden een korte presentatie gemaakt om de opdracht met de regels uit te leggen. Ze hadden de opdracht goed voorbereid en georganiseerd. Voor alle kinderen hadden ze handschoenen meegebracht en voor elke groep 2 zakken om afval te verzamelen. Alle groepjes kwamen met 2 volle zakken terug. Goed gedaan! Daarna maakten Lisa en Sophie bekend wie er hadden gewonnen.
Na de pauze vierden we de verjaardag van Sophie.  Ze is 11 jaar geworden.
Deze ochtend konden we niet alle vaste onderdelen van het circuit doen. Alle leerlingen maakten de Rondom puzzel en werkten een tijdje aan hun Zoek het zelf uit kaart. En sommigen hadden nog tijd voor een spelletje Genial, Set of Archipel.
Menno hield daarna een heel goede presentatie over korfbal.
Aan het eind van de ochtend konden alle groepen nog een poosje aan hun project werken. Vanmorgen moest het project afgerond worden zodat er na de vakantie gepresenteerd kan worden.
Voordat we gingen opruimen hebben we nog met elkaar gesproken over welk gedrag hoort bij een goede werkhouding bij het samenwerken.
Het opruimen verliep weer vlot. En ook het wegbrengen van het verzamelde afval deden de leerlingen heel goed.
Woensdag 25 oktober gaan we op excursie naar de vliegbasis in Woensdrecht. Alle leerlingen worden om 8.30 uur in de plusklas verwacht. We vertrekken om 9.30 uur en zijn om 15.00 uur weer terug. Vergeet jullie lunch pakket niet!
De week hierna starten we met een nieuw project. Het thema is "natuurgeweld". Misschien leuk om al vast wat informatie te verzamelen over vulkanen, orkanen, tsunami's etc. Binnen dit thema gaan we aandacht besteden aan de ontwikkeling van de aarde.


Uitleg van de "afval challange"
afval verzamelen


en de winnaars zijn........



verjaardag van Sophie


puzzelen






 presentatie over korfbal



Geen opmerkingen:

Een reactie posten