Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 13 mei 2015

woensdag 13 mei 2015

Na een lange meivakantie kwamen de leerlingen weer naar de plusklas. Dit keer stond plannen op het programma. Dit betekende dat de inloop een stuk korter was.
De dagopening ging vandaag over het thema: "Die ene plek." De leerlingen van Jezus vroegen hem waar zij moesten bidden. Jezus geeft aan dat je moet bidden in je binnenkamer. Dat is de verborgen plek in je huis of jezelf, waar niemand je buitenkant ziet en niemand je daarop beoordeelt. De plek die helemaal van jou is. Bidden, praten met God, is iets heel intiems.
Na dit stukje uit Oase hebben we een gebed gelezen. In dit gebed werd ook stilgestaan bij een veilige plek voor iedereen, een plek waar het goed is.

Vervolgens kregen de leerlingen uitleg over het programma van vandaag. Ze kregen een overzicht van wat er ingepland moest worden en een schema waarop ze hun eigen planning in moesten vullen. Ook kregen de leerlingen een tekst voor het mindmappen.


De volgende zaken moesten ze inplannen:

  • 30 minuten zoek het zelf uit kaart
  • 30 minuten puzzelen (binairo)
  • 30 minuten mindmappen (tekst over vulkanen)
  • 60 minuten project
  • 30 minuten boggle of Genius

Het was voor de leerlingen meteen duidelijk dat zij eerst moesten kijken wanneer zij de laptops wilden gebruiken en dat zij afspraken moesten maken met hun groepsgenoten voor het project. Het inplannen van laptops en de spellen moest op het bord gezet worden, zodat iedereen wist wanneer het bezet was.


Vervolgens kon iedereen aan de slag. Door het hele gebouw waren leerlingen aan het werk.
Tussendoor zijn we nog een kwartiertje buiten geweest en hebben we voor Sem gezongen en heeft hij getrakteerd.
Hieronder een stel foto's van deze morgen.


























Om 12.15 uur hebben we de morgen geëvalueerd en moesten we de tafels opruimen.

Volgende week woensdag is er gewoon plusklas. Vrijdagmorgen 22 mei hebben we een extra plusklasmorgen. We gaan dan met elkaar op excursie naar het Shell Energy Lab in Ahoy Rotterdam.
De week daarna (27 mei) is er geen plusklas. Bij mooi weer hebben de leerlingen sportdag. Bij slecht weer gaan zij naar hun eigen klas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten