Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 1 april 2015

woensdag 1 april 2015

Vanmorgen was het natuurlijk de kunst om een grap te bedenken waar medeleerlingen of de juf in zou trappen. Zo kreeg ik vanmorgen ineens thee aangeboden. Jammer genoeg was de thee koud, waardoor de grap (thee met zeepsop) in duigen viel.
Tijdens de inloop ging iedereen weer aan de slag met de beschikbare spellen. Het was leuk om te zien hoe leerlingen elkaar uitdagen bij de diverse spellen en op een fijne manier met elkaar omgaan.






Ook kwam Alie Verrips uit Boven Hardinxveld langs om te kijken hoe wij de plusklas hebben georganiseerd.
De dagopening ging vandaag over je deel krijgen. Het ging over het verhaal van de landeigenaar die werknemers zocht voor de oogst. Aan het einde van de dag kreeg iedereen evenveel ongeacht het aantal gewerkte uren.N.a.v. deze dagopening hebben we met elkaar gesproken over het feit dat iedereen in de klas dezelfde repetitie krijgt, terwijl er leerlingen zijn die alles moeilijk vinden en er veel voor moeten leren en dat de leerlingen van de plusklas er bijvoorbeeld niets voor hoeven doen en toch een hoog cijfer halen. Hoe eerlijk is zo'n cijfer dan?
Na de dagopening was het weer tijd voor de drie onderdelen. Vandaag moesten de leerlingen naast de zoek het zelf uit kaart en de puzzel (rekendoku) bij het onderdeel leren leren tekstvragen maken. Dit is een manier om teksten te leren.


In de pauze konden we weer lekker naar buiten. Aansluitend op het laatste onderdeel gingen we weer aan de slag met ons project. De leerlingen zochten een plekje in de zaal en gingen aan de slag met hun land. Er werd weer hard gewerkt. De landen krijgen steeds meer vorm.






Nadat alle tafels waren opgeruimd hebben we nog een spelletje (Wat ben je aan het doen?) gedaan.
We kijken weer terug op een geslaagde morgen.

Volgende week is er geen plusklas i.v.m. een studiedag van de juf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten