Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 27 maart 2019

Ook deze woensdagochtend startten we met het klaarzetten van de spullen en het spelen van een smartgame of een ander spel. Een groepje jongens ging verder met hun schaakpartij van vorige week en andere leerlingen kozen een leuk spel. De leerlingen genieten er zichtbaar van om kun krachten met elkaar te meten bij het spelen van de verschillende spellen.
Het thema van de dagopening was vandaag: "Wie, ik!?  Het verhaal ging over de profeet Samuël
die zodra hij Saul ziet, weet dat Saul de nieuwe koning is waar Israël naar zoekt. Als Samuël aan Saul vertelt dat God wil dat hij de koning wordt over zijn volk, is Saul verbijsterd. Wie, ik? Ik ben maar een hele gewone jongen.
Na de dagopening gingen we aan de slag met mindmappen. De leerlingen kregen een korte uitleg over het gebruik van mindmappen en de regels die daar bij horen. Het maken van een mindmap is een handige, effectieve  en leuke manier om een tekst samen te vatten, om een presentatie voor te bereiden of om te brainstormen over een onderwerp. Het leren maken van een goede mindmap  hoort bij het onderdeel "leren leren" in de plusklas. Een mindmap heeft veel voordelen en dat maakt het een krachtig hulpmiddel. Doordat je in een mindmap gebruik maakt van zowel woorden, plaatjes als kleur, gebruik je beide hersenhelften. Een mindmap is een plaatje van het grote geheel waarin alles op een logische manier geordend is. Een mindmap gebruik je als hulpmiddel om informatie te onthouden maar kun je ook goed gebruiken om nieuwe dingen te bedenken.

Afbeeldingsresultaat voor mindmap over mindmappen

De leerlingen gingen een mindmap maken van een tekst over de werking van de hersenen.
Een aantal andere leerlingen startten met het werken aan hun Zoek Het Zelf Uit Kaart of met het oplossen van een aantal hersenkrakers.
Voordat we naar buiten gingen, vierden we de verjaardag van Luka. De chips smaakten prima.
In de pauze werd er weer fanatiek gevoetbald.
Aan het eind van de ochtend gingen de tweetallen verder met het ontwerpen van hun spel. Door het stellen van vragen bij de  ontwerpen, verbetert de kwaliteit. De meeste kinderen kunnen volgende week beginnen met het maken van hun prototype.
We sloten de ochtend af met gebed waarna iedereen vrolijk naar huis ging. Tot volgende week!


 


Spellen tijdens de inloop





 werken aan een Zoek Het Zelf Uit Kaart


Mindmappen
 
Hersenkrakers
 Verjaardag vieren

pauze


werken aan het project

donderdag 21 maart 2019


Om kwart over acht kwamen de eerste leerlingen naar de plusklas. Ze wisten al precies met welk denkspel ze wilden beginnen. De leerlingen vinden het fijn om direct bij binnenkomst aan de slag te kunnen. Door het werken met smartgames en denkspellen tijdens de inloop staan de leerlingen direct in de "leerstand". 
De dagopening ging vandaag over vooroordelen. Lars las het verhaal uit Marcus 6 waarin Jezus te maken krijgt met vooroordelen over hem omdat hij de zoon is van een timmerman. De mensen in de stad van zijn jeugd zien hem nog steeds als het hulpje van zijn vader. Ze verwachten van een timmermanszoon geen wijze woorden en al helemaal geen wonderen. Dit belemmert Jezus. Hij kan hier niet veel doen. In deze stad is geen plaats voor wonderen. Want een wonder kan pas gebeuren als de mensen onbevangen tegenover je staan en er geen drempel is om iets van je aan te nemen.
We hebben nog verder gepraat over vooroordelen en welke gevolgen vooroordelen kunnen hebben.
Hierna was het tijd voor de opdrachten van het circuit:
  • creatieve denkopdracht: moeilijke etenswaar
  • breinbrekers: 3 rekenpuzzels
  • Zoek Het Zelf Uit Kaart.
Voordat alle leerlingen aan het werk gingen, gaf de juf een korte uitleg over de volgorde van rekenbewerkingen en het gebruik van haakjes. Met deze informatie kon iedereen aan de slag.
Bij het oplossen van de rekenpuzzels oefenen de kinderen met verschillende strategieën en trainen ze hun doorzettingsvermogen. 
Na twee rondes was het tijd voor een pauze en een frisse neus. Er werd op het plein heel fijn gespeeld. Tijdens het eten en drinken namen we nog een kijkje in de nestkast van de twee uilen.
Bij de creatieve denkopdrachten hadden de leerlingen bijzonder originele ideeën. Na het circuit gebruikten we de werkvorm "speeddaten" om de ideeën uit te wisselen. Het was duidelijk te zien dat de kinderen plezier hadden in de opdracht en trots waren op hun creatieve oplossingen.
Het laatste onderdeel van de ochtend was het project. Bij dit project gaan de leerlingen aan de slag met ontwerpend leren volgens de stappen van de ontwerpend leer cyclus. 
                                                  Afbeeldingsresultaat voor ontwerpend leren cyclus
In groepjes van vier werden zoveel mogelijk ideeën op post its geschreven en  mochten de leerlingen bij een andere groep nog ideeën aanvullen. Daarna maakten de leerlingen tweetallen en gingen hun definitieve idee kiezen en daarbij deelvragen bedenken. Volgende week gaan we verder met stap 3.
Ook deze keer verliep het opruimen van alle spullen weer vlot. De nieuwe leerlingen hebben de routines van de plusklas al aardig onder de knie. Tot volgende week allemaal!




Denkspellen tijdens de inloop





Creatieve denkopdracht maken en rekenpuzzels oplossen



 Pauze







Brainstormen tijdens het ontwerpend leren project 






woensdag 13 maart 2019

Vol enthousiasme kwamen de leerlingen vanmorgen al vroeg naar de plusklas.  Ze hadden er veel zin in. Alle schaakborden werden tevoorschijn gehaald en al snel werd er fanatiek gespeeld. Ook werd er zeeslag gespeeld, een spelletje scrabble gedaan en werden er smart games uitgeprobeerd. De nieuwe leerlingen zijn al snel gewend en er is een fijne sfeer onderling. 
Nadat alle spellen opgeruimd waren, begonnen we met de dagopening. Deze keer hadden we het over de betekenis van Biddag. We lazen het bijbehorende verhaal.
Voordat we aan de opdrachten van het circuit begonnen, keken we naar een filmpje over de werking van de hersenen. Hierin werd uitgelegd wat er in de hersenen gebeurd als we nieuwe dingen leren en waarom het belangrijk is om nieuwe dingen te oefenen en om fouten te maken. Als we nieuwe dingen leren, ontstaan er nieuwe verbindingen in onze hersenen. Door deze nieuwe dingen vaker te doen, worden de hersenverbindingen steeds sterker.

Afbeeldingsresultaat voor hersenverbindingen

Hierna hebben we met elkaar gepraat over het belang van fouten maken en doorzetten.
De opdrachten van het circuit waren vandaag:
  • Zoek Het Zelf Uit Kaart
  • Puzzelen: een binairo
  • Verwonderingsvraags 
De verwonderingsvraag ging  over het cijfer NUL. Een cijfer dat niets waard is en andere cijfers tien keer zoveel waard maakt. We kunnen niet meer zonder, en onze computers al helemaal niet. De leerlingen gingen in tweetallen nadenken over de volgende vragen:
  • Wat kun je met een nul?
  • Hoe kun je ervaren wat rekenen is zonder het cijfersymbool nul?
  • Maak tekeningen van situaties waarin sprake is van "onder nul"
  • Geef bij elke tekening aan wat het nulpunt is en leg uit waarom dat punt het nulpunt is.
Tussendoor gingen we naar buiten om te voetballen, gezellig te kletsen of om een ander spel te spelen. Tijdens het eten en drinken, zocht Levi de webcam op van "Beleef de lente" en keken we naar het nest van uilen en van een lepelaar. 
Aan het eind van de ochtend gingen we verder met de voorbereiding op het project. We inventariseerden waar een goed bordspel aan moet voldoen en wat een bordspel leuk maakt. Ook vertelden de leerlingen de verbeteringen die ze bedacht hadden bij hun spel. Volgende week gaan we verder met het bedenken van ideeën voor een nieuw spel. 
Ook vandaag moesten alle tafels weer opgeruimd worden. Het opruimen ging bijzonder goed. Er werd prima samengewerkt waardoor het snel gepiept was. We sloten de ochtend af met een dankgebed. Alle kinderen gaven aan een fijne ochtend te hebben gehad. Tot volgende week!







 



 















woensdag 6 maart 2019

Vandaag was het de eerste plusklas morgen voor de nieuwe plusklas leerlingen. Het was best spannend voor alle leerlingen. De tweedejaars plusklassers zorgden dat alle  materialen klaargezet werden en hielpen ook de nieuwe leerlingen op weg. Al snel was iedereen met een spel naar keuze bezig en ontstonden er leuke contacten.  Onder de nieuwe leerlingen zijn weer een aantal enthousiaste schakers dus werden ook de schaakborden tevoorschijn gehaald.
Na de inloop namen we het programma voor deze ochtend door en lazen we het verhaal uit Oase. Het verhaal ging over de genezing van een man met een ernstige huidziekte. Jezus had hem aangeraakt en daarna was alles anders geworden voor de man. Zijn huidziekte trok weg en zijn huid werd net zo glad als die van andere mensen. We spraken met elkaar over wat een wonder is en over wonderen om ons heen.
Deze ochtend stond vooral in het teken van kennismaken en bekend worden met de routines in de plusklas. De nieuwe leerlingen kregen een rondleiding door het gebouw en we speelden een kennismakingsspel om de namen van elkaar te leren en wat meer over elkaar te weten te komen. Hierna was het tijd voor een frisse neus en een pauze. Er werd gevoetbald en er werden diverse andere spelletjes gedaan. Iedereen was gezellig bezig.
Na de pauze konden de leerlingen hun eten en drinken nuttigen en dachten we na over een raadsel.
De oplossing van het raadsel werd nog niet direct gevonden. De kinderen kregen nog wat langer denktijd.
Voordat we aan de circuitopdrachten begonnen, moesten de leerlingen hun map in orde maken.
De opdrachten voor deze ochtend waren:

  • voorblad voor je map
  • puzzelen: binairo
  • Zoek Het Zelf Uit Kaart.
Het maken van de binaire puzzel vonden alle leerlingen erg leuk. 
De tweedejaars leerlingen gingen na het puzzelen aan de nieuwe leerlingen uitleggen wat de bedoeling is van de ZHZUK en hoe je een presentatie kunt maken. Na afloop kozen de leerlingen een kaart uit die zij interessant vonden. Volgende week kan er begonnen worden aan het opzoeken van informatie. 
Aan het eind van de ochtend maakten we een begin met het project. De leerlingen kregen de opdracht om een bordspel te kiezen en dit te spelen. Er waren een aantal voor de kinderen nog onbekende spellen bij, daarom moest de handleiding eerst goed gelezen worden. 
Bij de spellen kregen de kinderen een aantal vragen waarover nagedacht moest worden. Deze vragen zijn een voorbereiding op de project opdracht. 
En voor we het wisten was het tijd om op te gaan ruimen. Voor de eerste keer ging dit al heel goed.
We sloten de ochtend af met een dankgebed. Voordat de leerlingen naar huis gingen wilden ze toch graag het antwoord op het raadsel weten....na een tip van de juf, kwamen de kinderen op het juiste antwoord. Alle kinderen gaven aan een leuke ochtend te hebben gehad.... en dat gold ook voor de juf.
Vrijdagmiddag gaan alle plusklasleerlingen naar de techniekles op De Lage Waard. Tot vrijdag! Om 10 voor 1 sta ik op het schoolplein voor de ingang.
















Kennismakingsspel

 voetballen in de pauze
 een spelletje "freeze"
 puzzelen
 uitleg ZHZUK

voorbereiding op het project