Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 27 november 2019

Vanmorgen gingen alle leerlingen verder met de smartgames van vorige week. Er werd fanatiek gewerkt. Toch lukte het sommige leerlingen niet om verder te komen en dat kan heel frustrerend zijn. Naar aanleiding hiervan hielden we een gesprek over gevoelens en de daarbij behorende gedachten. Uit de kaartjes met "helpende" gedachten mocht iedereen een kaartje kiezen dat hem of haar zou kunnen helpen bij een lastige opdracht.

Afbeeldingsresultaat voor leerkuil afbeelding
Hierna bespraken we de leerkuil.
Op de afbeelding van de leerkuil kun je zien hoe het voelt als je echt aan het leren bent en welke gedachten je daar bij kunt hebben. We hebben ook gesproken over welk "gereedschap" je kunt gebruiken om door de leerkuil te komen.
Doordat we zo over gevoelens en gedachten hadden gepraat, was de dagopening wat later dan normaal.
Het verhaal van de dagopening was een moderne versie van het verhaal over de barmhartige Samaritaan. 
Na het gebed kon iedereen aan de slag met de opdrachten van het circuit. 
Deze week waren dat een Zoek Het Zelf Uit Kaart en een creatieve schrijfopdracht. Iedere leerling kreeg 3, niet bij elkaar horende woorden waarmee een verhaal geschreven moest worden. Het woordje "niet" mocht niet worden gebruikt in het verhaal. Het verhaal moest zo origineel mogelijk zijn en voorgelezen kunnen worden door een andere leerling. Als er tijd over was, kon er gepuzzeld worden.
Vandaag werd er na de pauze door Judith getrakteerd. Zij was gisteren jarig. De cake met slagroom smaakte weer prima bij iedereen.
Toen de cake op was, moest er nog flink doorgewerkt worden om alle verhalen af te krijgen. 
Het was heel fijn dat het iedereen lukte om het verhaal op tijd af te krijgen. 
Voordat we de verhalen aan elkaar gingen presenteren, hield Reinout zijn presentatie over Napoleon. Zijn Power Point presentatie  zag er goed verzorgd uit en Reinout vertelde er enthousiast bij.
Na deze interessante  presentatie gingen de leerlingen elkaars verhaal voorlezen. Het voorlezen van het verhaal van een andere leerling vond iedereen heel leuk. Maar het was ook spannend om jouw verhaal te horen voorlezen. Wat waren er originele verhalen gemaakt!
Aan het eind van de ochtend was er nog even tijd voor een kort ballondebat. De meeste leerlingen vinden dit een erg leuke oefening.
We sloten de ochtend af met gebed en wensten elkaar een fijne middag.
Volgende week hebben we in de plusklas een alternatief Sinterklaas programma; voor een deel bedacht door de leerlingen en voor een deel bedacht door de juf. Wie het leuk vindt, mag verkleed komen.
Tot volgende week!



creatief schrijven


verjaardag vieren

 Werken aan een presentatie

presenteren




het verhaal van een ander voorlezen














woensdag 20 november 2019

Ook vanmorgen waren alle leerlingen weer van de partij. Toen de laptops klaar gezet waren, kon iedereen aan de slag met een smartgame. De spellen waaruit gekozen kon worden, stonden al klaar op de tafel. De leerlingen kregen de opdracht om een spel te kiezen wat ze nog niet( goed) kenden. Op deze manier werden ze gestimuleerd om nieuwe spellen te proberen. Reinout ontdekte hoe leuk Tower Logic is en Zenzinho werd helemaal enthousiast van Anti Virus. Thomas kwam erachter dat Color Code toch wel een echte uitdaging is. Omdat iedereen zo enthousiast en fanatiek bezig was, duurde de inloop iets langer dan gebruikelijk.
De dagopening stond vandaag in het teken van "Ziek zijn". Lars las het verhaal over koning Saul die last heeft van onberekenbare, woeste buien. Zijn dienaren willen hem helpen. Misschien kan muziek wat rust brengen. Ze leggen hun plan aan koning Saul voor. Hij wil het wel proberen. Een week later komt de herdersjongen David als muzikant in het paleis. Telkens als koning Saul weer een bui dreigt te krijgen begint David op zijn lier te spelen. De muziek maakt koning Saul rustiger, zijn zwarte gedachten lossen op en er komt ruimte voor positievere gedachten.
Naar aanleiding van het verhaal hebben we gesproken over wat kan helpen als je boos of gefrustreerd bent. Een aantal leerlingen kon al goed verwoorden wat hen helpt.
Na deze dagopening werden de drie onderdelen van vandaag uitgelegd.
Dit keer moesten de leerlingen naast de Zoek Het Zelf Uit Kaart verder oefenen met het oplossen van een Mozaïek puzzel en moest de Denktank opdracht van vorige week afgemaakt worden.
Denktank opdracht: Je hebt een nieuw tijdschrift opgezet voor immigranten die net in Nederland zijn aangekomen. Maak een voorbeeld van de voorpagina of de kaft.

Mozaïek puzzel

Als extra opdracht was er nog een breinbreker over 2 hotels in Amsterdam.
Tussendoor gingen we buiten voetballen of gezellig een praatje met elkaar maken.
Vandaag vierden we ook de verjaardag van Reinout. Hij trakteerde op chips en die smaakten weer heerlijk.
Na drie rondes van het circuit, kregen de leerlingen de tijd om hun voorkant van het tijdschrift in groepjes aan elkaar te presenteren. Elk groepje bepaalde welke voorkant het best voldeed aan de criteria.
Aan het eind van de ochtend hield Dinand een mooie presentatie over voetbal. Zelfs de kinderen die voetbal niet van voetbal hielden, vonden het erg interessant.
Helaas hadden we maar tijd voor een kort ballondebat. Volgende week gaan we hier mee verder.
We sloten de ochtend af met gebed en wensten elkaar een fijne middag.


 Smartgames 
 voorkant voor een nieuw tijdschrift maken


 praatje maken

verjaardag vieren












Presenteren aan elkaar, uitleggen waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt






 Presentatie over voetbal


 Ballondebat

woensdag 13 november 2019

Ook deze ochtend zochten de leerlingen elkaar weer op om de dag te beginnen met een spelletje.
En er was veel belangstelling voor de nieuwe laptops die vandaag gebracht werden. Nadat de laptops geïnstalleerd waren, begonnen we met de dagopening. Deze keer ging het over respect. Zahra las het verhaal over de jonge koning Salomo over wie al snel met veel respect gesproken wordt vanwege zijn grote wijsheid. Hierna discussieerden we over de stelling: "Respect moet je verdienen; je mag er niet van uitgaan dat je dat zomaar krijgt".
Voor de pauze werkten de leerlingen aan een Zoek Het Zelf Uit Kaart, een denktank opdracht en een breinbreker. De vaardigheid die vandaag centraal stond was: werken volgens plan.
In de pauze regende het flink en daarom vermaakten we ons binnen met een leuk spel.
Jill Rose en Tessa hielden vandaag hun presentatie van het project. Zij hadden de antwoorden op hun Hogere Orde denkvragen verwerkt in een origineel filmpje.
Het laatste onderdeel van deze ochtend was "de grote uitdaging". Bij deze opdracht oefenden de leerlingen het planmatig werken met behulp van het TASC model.

Afbeeldingsresultaat voor tasc model
In groepjes van drie leerlingen moest er een zo hoog mogelijke toren gebouwd worden van droge spaghetti en 5 marshmallows. Er mochten geen andere materialen gebruikt worden en de toren moest zelfstandig blijven staan. Dat viel niet mee!!  Met veel enthousiasme, doorzettingsvermogen en concentratie werd er gewerkt. De leerlingen hadden er allemaal veel plezier in ook al was de teleurstelling groot toen een van de torens op het allerlaatste moment instortte. Na een evaluatie sloten we de ochtend af met een dankgebed en ging iedereen op huis aan met nog twee marshmallows om zelf op te eten.