Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 18 december 2019

Vandaag al weer de laatste plusklas ochtend van 2019. De leerlingen startten ook nu weer met de smartgames. En er werd weer fanatiek geschaakt. Steeds meer plusklas leerlingen kunnen schaken en het is mooi om te zien hoe ze het tegen elkaar opnemen en van elkaar leren.
Judith was vandaag aan de beurt om het verhaal "Maria luistert" te lezen tijdens de dagopening.
Na de dagopening gingen we verder met de opdrachten van het circuit:

  • stripverhaal "de doos van Pandora" afmaken
  • Kakuro
  • Zoek Het Zelf Uit Kaart.
Deze keer lukte het om voor de pauze alle drie de circuit rondes doen.
Na de pauze vierden we de verjaardagen van Mira en Zahra. De traktatie smaakte weer heerlijk. 
Ook vandaag waren er twee leerlingen die hun presentatie wilden houden. 
Lin hield haar presentatie over het zonnestelsel en Myrthe over bedreigde diersoorten. Er werd heel aandachtig geluisterd en na de presentaties werden er nog een aantal interessante vragen gesteld.
Aan het eind van de ochtend was dan eindelijk de "escape room" aan de beurt. Hier hadden de leerlingen erg naar uit gekeken. De leerlingen werden in zes teams verdeeld en moesten een tiental vraagstukken oplossen . Voor elk goed antwoord kregen ze een puzzelstukje. Als ze alle puzzelstukjes tot een kaart gevormd hadden, moest ook de vraag nog beantwoord worden die erop stond. Als ook dat gelukt was, ging de deur van de escape room voor hen open en kregen ze in de hal een kleine beloning. Het was hard werken voor alle teams en er moest flink doorgezet worden bij een aantal vraagstukken. Gelukkig lukte het alle teams, ook al was het voor het laatste team net op het nippertje. Maar wat hadden ze allemaal plezier gehad!
We sloten de ochtend af met gebed en wensten elkaar een fijne kerstvakantie.
Woensdag 8 januari 2020 is de volgende plusklas ochtend.

Afbeeldingsresultaat voor kerstsfeer 2019

Ik wens alle ouders en kinderen fijne kerstdagen en een goed 2020!
Hartelijke groet,
Aika Timmers














 



Oplossing presenteren bij de ontwerpvraag bij De doos van Pandora




Presenteren






 "Escape room"








woensdag 11 december 2019

Bij de inloop gingen veel leerlingen weer verder met hun smartgame. Andere leerlingen kozen een ander spel en begonnen met het lezen van de spelregels.
Hierna was het tijd voor de dagopening. Elijah las het verhaal over Naomi die terugkeert naar haar eigen land nadat zowel haar man als haar twee zonen gestorven waren. Naomi wil eigenlijk niet dat haar schoondochters met haar mee teruggaan. Ze weet namelijk hoe moeilijk het is om als vreemdeling overeind te blijven.  Na veel aandringen van Naomi besluit Orpa op het laatste moment om toch terug te keren. Ruth gaat wel mee met Naomi. Ze weet dat het moeilijk wordt maar het verbreken van de hechte band met Naomi zou nog veel moeilijker zijn.
Vandaag hadden we weer een drietal opdrachten in het circuit. De leerlingen die nog niet zover waren met hun presentatie kregen wat extra tijd achter de laptops. De andere leerlingen gingen aan de slag met een nieuwe puzzel, een Kakuro of verdiepten zich in een spel. Er kon gekozen worden voor schaken, schaken met 3 spelers, Archipel of Genius.
ArchipelGenius (spelsituatie)
Het was de bedoeling dat de leerlingen een nieuw spel gingen leren.
Een aantal leerlingen kregen schaakles van een gevorderde leerling. Gevorderde schakers leerden schaken met 3 spelers en andere leerlingen leerden het spel Genius of Archipel. 
Na de pauze hielden Jill Rose en Lars hun presentatie. Jill Rose vertelde veel interessants over honden en had er een zelf gefilmde documentaire over haar eigen hond in verwerkt. Lars wist veel te vertellen over het onderwerp kleur. Helaas was er iets mis gegaan bij het opslaan waardoor we maar een deel van de Power Point konden zien. Volgende week maakt Lars dat weer in orde en kunnen we ook de rest zien.
Als laatste onderdeel stond een mini project op het programma.
Na een korte inleiding over de Griekse mythologie deden we eerst een Energizer; een Gordiaanse knoop ontwarren.
Daarna vertelde de juf de mythe over de doos van Pandora en keken we naar twee filmpjes hierover.
Vervolgens hoorden de leerlingen wat de ontwerp vraag was: Hoe kun je erachter komen wat in de doos zit zonder deze open te maken?
Tijdens deze les werkten de leerlingen aan de vaardigheid "Denk alle kanten op".
In teams van drie of vier leerlingen moesten er zoveel mogelijk originele oplossingen bedacht worden. Dit deden we met de techniek Brainwriting. Elke leerling tekende  twee ideeën op zijn of haar blad. Daarna werd het blad doorgeschoven naar een andere leerling die ook weer een nieuw idee erbij tekende. De leerlingen mochten inspiratiekaarten gebruiken voor inspiratie. Dit doorschuiven herhaalden we een aantal keer zodat iedereen uiteindelijk een vol blad met ideeën had.
De teams kregen hierna even de tijd om een keuze te maken uit alle ideeën. Hun origineelste en beste oplossing moest daarna uitgewerkt worden in een nieuwe versie van het verhaal, in de vorm van een strip verhaal. De leerlingen waren er aan het eind van de les verbaasd over hoeveel ideeën ze hadden bedacht met elkaar. Dat hadden ze niet verwacht.
Volgende week maken we de stripverhalen af.
We sloten de ochtend af met een gebed en wensten elkaar een fijne middag!
Tot volgende week!























woensdag 4 december 2019

Sommige leerlingen kwamen vanmorgen extra vroeg naar de plusklas om al wat klaar te zetten voor de plusklas Sinterklaasviering. Dit jaar hebben de leerlingen gekozen voor een alternatieve viering met allerlei leuke activiteiten rond het thema Sint.
We begonnen de ochtend met de gebruikelijke dagopening. Thomas las het verhaal "Cadeautjes over en weer" uit Oase. Het verhaal ging over de koningin van Seba die op bezoek ging bij koning Salomo. De koningin van Seba is erg onder de indruk van de wijsheid van Koning Salomo. Het overtreft al haar verwachtingen. Ze overlaadt Salomo met kostbare geschenken. Als ze weer naar huis gaat, krijgt zij op haar beurt geschenken van Salomo. Vindt hij haar net zo bijzonder als zij hem? Of wil hij niet voor haar onderdoen?
Na het gebed startten we met het Sint programma. Myrthe en Noa speelden een aantal Sinterklaas liedjes. Myrthe op haar keyboard en Noa op haar dwarsfluit. Het klonk heel goed en we konden zelfs meezingen. Hierna gingen we de gekleurde kruidnoten zoeken die Lars had verstopt. Gelukkig had hij een plattegrond gemaakt waarop de verstop plaatsen aangegeven waren want we konden er 5 echt niet vinden. Uiteindelijk waren er een aantal winnaars. Zij kregen een door Lars meegebracht cadeautje.
Toen alle leerlingen weer aan de tafel zaten, viel het op dat er een groot wit pak op een tafeltje lag met daarop "plusklas". Hier bleek een prachtig schaakspel in te zitten wat met 3 spelers gespeeld moet worden. Ook zat er een gedicht bij.
Een super leuk cadeau voor de plusklas van de familie Mostert. Heel erg bedankt namens alle plusklassers!
Inmiddels was het al tijd voor de pauze en we gingen buiten voetballen, turnen of gezellig wat kletsen.
Na de pauze stond de Sinterklaas uitdaging op het programma. De leerlingen kregen de opdracht om een "pepernotenschietmachine" te bedenken en te maken. Eerst gingen we nadenken over hoe je een voorwerp in beweging kunt krijgen, hoe je kunt richten, hoe je de snelheid kunt verhogen of verlagen en of wij in onze  dagelijkse omgeving apparaten kennen die iets weg kunnen schieten.
Met behulp van het TASC wiel gingen de groepjes aan de slag. Er werden prachtige ontwerpen gemaakt die daarna in het echt gemaakt werden en getest. Toen iedereen klaar was hielden we een pepernoten schiet wedstrijd. Het groepje van Zezinho was de overduidelijke winnaar.
Aan het eind van de ochtend was er een Sinterklaas disco. Jens, Mira en Tessa hadden disco ballen meegebracht waardoor het op een echte disco leek. Behalve dansen deden we ook nog stoelendans.
Het was een heel gezellige ochtend.

Helaas is er iets mis gegaan bij het maken van de foto's; een aantal kon niet ge upload worden.