Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 29 november 2017

Vanmorgen was het weer tijd voor de plusklas. Helaas waren we niet compleet. Lisa was ziek en Menno kwam vandaag niet vanwege de begrafenis van zijn opa. Nadat de laptops waren klaargezet ging iedereen aan de slag met de spellen en werden er ervaringen uitgewisseld.
De dagopening werd voorgelezen door Shanna en ging  vandaag over 2 Kronieken 9: 1-12. In Oase had dit verhaal de titel "Cadeautjes over en weer". De koningin van Seba gaat op bezoek bij koning Salomo. Ze heeft gehoord dat Salomo de wijste en de rijkste koning van de hele wereld is. Dat wil ze zelf wel eens zien. Zo kan ze zijn rijkdom zien en zijn wijsheid testen. Ze neemt een hele stoet personeel mee en kamelen vol beladen met kostbaarheden. Tijdens haar bezoek is ze onder de indruk van het paleis en de hofhouding maar ook van de wijsheid van de koning. Als ze weer naar huis gaat, krijgt zij op haar beurt geschenken van Salomo. Hij geeft haar zelfs nog meer. Vindt hij haar op zijn beurt net zo bijzonder als zij hem? Of wil ze niet voor hem onder doen?  Door dit verhaal raakten we in gesprek over het geven van cadeautjes en het maken van surprises. Hoe moeilijk het soms kan zijn om aan de verwachtingen van een ander te voldoen maar ook hoe teleurgesteld je kan zijn over een surprise of cadeau. En hoe ga je dan om met die gevoelens?
De drie onderdelen van het circuit waren vandaag:

  • Bedenk argumenten bij onderstaande stelling.
Bedenk argumenten die horen bij voor en bij tegen.

Het is slecht om tegen kinderen te liegen over het bestaan van Sinterklaas.

  • Bedenk een Kruidnoten verdeelmachine. Maak een ontwerp en een prototype.
  • Zoek Het Zelf Uit Kaart. 
De leerlingen gingen heel enthousiast aan het werk. 
Na twee onderdelen gingen we buiten voetballen en verstoppertje spelen.
Vanmorgen vierden we ook de verjaardag van Britt en Roos. Britt was vorige week jarig en Roos is vandaag jarig. Iedereen genoot van de traktaties. 
Na de derde ronde gingen we met behulp van de werkvorm "lopende praatjes" onze argumenten aan een ander uitleggen. We sloten de werkvorm af met de opdracht jouw beste argument uit te leggen aan iemand met wie je niet zo vaak praat of samenwerkt.
Hierna was het tijd om de ontwerpen en de prototypes van de Kruidnotenverdeelmachine te presenteren. Wat een prachtige ideeën waren er ontstaan. Tijdens het presenteren, stelden de leerlingen kritische vragen over de werking van de machine. Deze vragen zorgden direct voor ideeën over verbetering en aanpassing. Een mooi voorbeeld van creatieve denkprocessen en leren van elkaar. Omdat we met dit onderdeel van het programma langer bezig waren geweest dan verwacht, was er te weinig tijd over om aan het project te werken. Het laatste kwartier hebben we nog een aantal breinbrekers opgelost. Vooral die van Ezra was verrassend!
We sloten de ochtend af met een dankgebed en iedereen ging vrolijk naar huis.
Volgende week gaan we debatteren en aan het project werken.






















 














woensdag 22 november 2017

Vanmorgen hebben de leerlingen van de plusklas een bezoek gebracht aan het bedrijf Bakker Sliedrecht en de bijbehorende praktijkschool. De vader van Britt werkt bij Bakker Sliedrecht en heeft geregeld dat wij een bezoek mochten brengen.
De leerlingen kregen eerst uitleg over de werking van een electromotor en over baggerschepen.
Daarna konden de kinderen een kijkje nemen in een nagebouwd deel van een schip waar de electromotoren staan en de meterkasten. Heel interessant om alle electronica te zien.
Om 10 uur gingen we naar de Leeghwaterstraat waar het echte bedrijf is gevestigd. We zagen een filmpje over de bouw van een groot complex schip. Hierna kregen we nog een virtuele tour door een schip. Zo leek het net of we echt in de stuurhut konden kijken, op het dek en bij de grote electromotoren in het schip. De vader van Britt beantwoordde alle vragen en vertelde enthousiast waar alle apparatuur voor bedoeld is. Het laatste onderdeel van de ochtend was een bezoek aan de werkplaats. We konden zien hoe de kabels gemaakt worden, hoe de meterkasten worden gebouwd  en hoe die er aan de binnenkant uitzien. Ondertussen konden de kinderen alle vragen stellen die ze hadden. We hebben een erg leuke, interessante en leerzame ochtend gehad. Volgende week hebben we weer een gewone plusklasochtend.


 








woensdag 15 november 2017

Vanmorgen was Ezra extra vroeg naar de plusklas gekomen. Hij wilde er zeker van zijn dat hij het spel 36 Cubes kon doen. Na Ezra druppelden de andere leerlingen ook binnen. Ze hadden vanmorgen veel te bespreken met elkaar. Er werd druk gekletst over de SlimmerIQuiz van vorige week en over het voorlopige schooladvies van de groep 8 leerlingen.
Nadat de spelletjes opgeruimd waren, las Menno het verhaal uit Oase voor. Deze keer ging het over bouwstenen. Rachab was de enige die de val van Jericho had overleefd doordat zij de mannen van Jozua had geholpen. Haar oude leven is afgelopen maar ze vindt een nieuwe plek, nieuwe mensen die van haar houden en met wie ze verder kan leven. Rachab is een bouwsteen in het verhaal van God.
Na de dagopening gingen  we het met elkaar hebben over het Voortgezet Onderwijs.  De overstap naar het VO is een belangrijke en vaak spannende stap.
De juf legde aan de kinderen uit hoe het VO is opgebouwd; welke verschillende soorten onderwijs zijn er, welke scholen bieden dat in de omgeving aan, welke extra's kun je op verschillende scholen kiezen en naar welke vervolgstudie kun je na het VO? Ook het belang van het bezoeken van open dagen en meeloop middagen kwam aan de orde.
Hierna gingen we aan de slag met de onderdelen van het circuit.

  • leren leren: markeren met inhoudsvragen ( tekst over de Watersnoodramp)
  • zoekopdracht als voorbereiding op het bezoek aan Bakker Sliedrecht: energie/ brandstof besparende methodes voor grote schepen
  • rekenpuzzel. 
Na 2 onderdelen gingen we eerst fijn buiten spelen en daarna de verjaardag van Jochem vieren. Jochem was afgelopen zondag jarig. De traktatie smaakte ook nu weer prima.
Ondertussen had Menno de beamer klaargezet en konden we verdergaan met het project Natuurgeweld. We keken naar een filmpje over vulkanen.
Vandaag moesten de groepjes hun Hogere Orde Denkvraag kiezen en daarbij een aantal deelvragen bedenken. Vooral het bedenken van goede deelvragen kostte veel denkwerk. Wat moet je eerst weten voordat je aan de slag kunt met de Hogere Orde Denkvraag. Aan het eind van de ochtend had elke groep in ieder geval minstens drie deelvragen bedacht.
Het opruimen van de tafels verliep ook nu weer soepel. Hierna hadden we nog even tijd om te bespreken wat de leerlingen vandaag hadden geleerd. De meeste leerlingen gaven aan het meeste te hebben geleerd over het VO en van de opdracht markeren met inhoudsvragen. Na het gebed ging iedereen weer vrolijk naar huis. Tot volgende week!  Dan gaan we op bezoek bij Bakker Sliedrecht.