Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 27 september 2017

Tijdens de inloop vermaakten alle leerlingen zich prima met de aanwezige spellen. Nina en Shanon blijven proberen om het spel Cubes op te lossen. Ze komen steeds een stukje verder.
Shanon was vanmorgen aan de beurt om het verhaal uit Oase te lezen. Het thema was nu : "Er tegen in". Vastberaden nee zeggen. Kun je dat? Ga je gemakkelijk in tegen de gangbare mening, tegen de regels, tegen alles wat moet? Of pas je je liever aan? En vastberaden nee zeggen of je mening geven hoe doe je dat dan?  Het verhaal ging over Daniël en drie van zijn vrienden. Zij waren uitverkoren om in het paleis van koning Nebukadnessar te komen wonen. Eerst moesten ze de gewoonten en gebruiken van het paleis leren kennen. En ze moesten eten wat de pot schaft. Maar ze zijn alle vier Joods. Daardoor ontstond er meteen een probleem. Ze moesten zich vanwege hun geloof aan strenge wetten houden; geen varkensvlees eten bijvoorbeeld en geen melkproducten en vlees door elkaar. Daniël en zijn vrienden kwamen  op voor hun eigen regels en zeiden  nee tegen het eten van het paleis.
Na de dagopening keken we naar een filmpje waarin werd uitgelegd hoe je animaties kunt verwerken in je Power Point.
Het circuit bestond vandaag uit de volgende onderdelen:

  • afmaken van de creatieve en leuke manier om de Griekse Goden te leren. Jouw eigen methode gebruiken om de Griekse Goden te leren.
  • Zoek Het Zelf Uit Kaart
  • Breinbreker: plaatsen van hoogspanningsmasten
Tijdens het buitenspelen kregen alle leerlingen voldoende beweging. Er werd weer verstoppertje gespeeld maar deze keer werden er ook andere spelletjes gedaan.
Na de pauze hield Lisa haar presentatie over zonne- energie. Alle leerlingen luisterden heel aandachtig omdat ze veel nieuwe dingen hoorden.
Alle leerlingen hadden op hun eigen manier de Griekse Goden geleerd. Door het maken van een "toets" gingen we bekijken of hun manier van leren heeft gewerkt.
Ook hebben we nog gekeken wie de goedkoopste manier had gevonden om de hoogspanningsmasten tussen punt A en B te plaatsen.
Aan het eind van de ochtend werkten we nog een tijdje aan het project. We sloten de ochtend af met gebed. 
Voor Lydia, Sara en Shanon was de plusklas nog niet afgelopen. Zij gingen vanmiddag samen met de vader van Lydia en de juf op bezoek bij het restaurant De Ertenpeller in Papendrecht. ( de naam schrijf je op de Oud Hollandse manier). Voor hun project "restaurant" had Lydia dit bezoek geregeld. Het was een erg leuke en interessante middag. Wist je dat je bladgoud ook kunt eten??
























woensdag 20 september 2017

Vanmorgen kwamen er 17 leerlingen naar de plusklas. Shanon kon deze ochtend niet komen.
Sara ging tijdens de inloop uitzoeken hoe het spel Genial gespeeld moet worden. De spelregels zijn in het Duits. Sara wil ook graag Duits leren dus ging ze aan de slag met het vertalen van de spelregels.
Britt en Lisa speelden een potje dammen met.........schaakstenen.

De dagopening ging weer over het thema "Opschieten". Lisa las het vehaal "Voordat het te laat is". Jozef ziet na jaren zijn broers weer terug. Ze herkennen Jozef niet na al die jaren. Jozef wil ook graag zijn vader weer zien. Als Jozef zijn broers kan overtuigen dat hij Jozef is, kunnen zij hun vader overtuigen en overhalen om naar Jozef te komen voor een verzorgde oude dag.
Voordat we aan het circuit begonnen, dachten de leerlingen na over welke talenten ze verder willen ontwikkelen en welke vaardigheden ze daarvoor moeten oefenen. 
Ter introductie van de "leren leren" opdracht over de Griekse goden, keken we naar een filmpje over de oude Grieken.
Onderdelen van het circuit:
  • Zoek het zelf uit kaart of eigen onderwerp 
  • Leren leren: Bedenk een leuke, creatieve manier om de Olympische goden te leren
  • Denksleutel: Bedenk 10 vragen waarop het antwoord Griekenland is.
De leerlingen lazen eerst een tekst over de Griekse goden en daarna gingen ze een leuke manier bedenken om de goden te leren.
De meeste leerlingen vonden het een heel leuke opdracht en wilden er langer aan werken. Ze mochten daarom een ander onderdeel van het circuit laten vallen. Wat een geweldige manier van leren hebben ze bedacht. Menno vond dit zelfs de eerste keer dat zoiets leren leuk is!
 De lerende bitterballen van Menno en Ezra
 Memory van Sara
 
 De vliegende goden van David
 Happertjes van Lisa en Sophie
Kwartetspel van Mirik en Britt

een woordzoeker van Jochem en Quinten
happertjes van Roos en Shanna

Tussendoor gingen we buiten spelen. Deze keer voetballen en een potje "lummelen".
 Tijdens het eten en drinken van onze pauzehap, las de juf weer voor uit het boek "Grote gedachten, verhalen ove filosofie". Deze keer ging het over Plato.
Aan het eind van de ochtend werkten we aan ons eigen project. Elk groepje moest drie criteria bedenken wanneer hun project geslaagd is.
Na het gebed ging we allemaal voldaan naar huis. Tot volgende week.


Siebe legt de "Donderslag"uit
werken aan het project


 

woensdag 13 september 2017

Een aantal leerlingen kwam vanmorgen verregend in de plusklas aan. Ondanks het weer hadden ze toch veel zin in de plusklasochtend. Snel werd alles klaargezet en daarna ging iedereen fijn met elkaar aan de slag met de spellen. Deze keer werd ook Spektro weer eens gekozen.
Nina was aan de beurt om het verhaal uit Oase te lezen. Het nieuwe thema was "Opschieten". Het  verhaal "Fast food" bij dit thema ging over de uittocht uit Egypte. De farao gaf iedere keer weer toestemming om te mogen vertrekken maar trok daarna zijn belofte weer in. Uiteindelijk besloot Mozes om niet meer te onderhandelen en de farao geen kans meer te geven om zijn belofte te verbreken.  Hij gaf zijn volk instructies die ze precies moesten opvolgen. Ook voor het eten. Zo at het volk die nacht hun "fast food", in de startblokken voor de run naar vrijheid.
Na het verhaal stonden we nog even stil bij de volgende vragen: Wat is snel? Wat is traag? Alles is relatief......
Hierna gingen we verder met de onderdelen van het circuit:

  • Zoek het zelf uit kaart
  • Breinbreker: wiskunde opgaven
  • Denktank; bedenk een nieuwe attractie voor een pretpark.
De denktank opdrachten hebben het stimuleren van het creatieve denken als doel  Maar hoe kom je nu op goede nieuwe ideeën? We bespraken een aantal tips:
  • maak een combinatie van twee bestaande dingen
  • kies twee willekeurige woorden die niets met het onderwerp of met elkaar te maken hebben. Gebruik deze woorden voor je idee.
  • Kies een woord en ga dan  associeren. Verwerk deze woorden in je idee.
Na al het denkwerk was het fijn om buiten te kunnen voetballen, verstoppertje te doen of gewoon lekker even te kletsen. 
De ontwerpen voor een nieuwe attractie in een pretpark werden op de publicatie tafel gelegd zodat de kinderen elkaar tips en tops konden geven. Ook kregen de leerlingen in groepjes van drie de tijd om een "elevator pitch" voor hun attractie te houden. Waarom is jouw idee het beste, leukste, spannendste of origineelste? 
Vandaag hielden Quinten en Sara hun presentatie. Quinten vertelde over de Amazone en Sara hield haar presentatie over roken. 
Helaas hadden we niet zoveel tijd meer om aan het project te werken. De juf ging bij alle groepen langs om te kijken hoe ver elke groep was en of er nog aandachtspunten waren. Er werd heel goed overlegd, samengewerkt en een taakverdeling gemaakt.
Nadat alles was opgeruimd, sloten we de plusklas ochtend af met een dankgebed. Tot volgende week.