Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 30 augustus 2017

Vanmorgen kwamen er weer 18 enthousiaste leerlingen naar de plusklas. Alle spullen werden klaar gezet en zo startten we de ochtend op een ontspannen manier. Een aantal kinderen koos vandaag hetzelfde spel als vorige week. Ze wilden hun eigen record verbeteren of een moeilijker level spelen.
Het thema van de dagopening was vandaag; elkaar aftroeven. Jochem las het verhaal uit Oase over Jezus die zijn leerlingen de belangrijkste waarden van het geloof wil bijbrengen. Het gaat er niet om dat je de snelste of de slimste bent en je hoeft ook niet de populairste te zijn. Mensen denken vaak dat ze belangrijk zijn als anderen tegen ze opkijken. Jezus leert zijn leerlingen dat wie de belangrijkste wil zijn, de minste moet willen zijn.
Na de dagopening gingen we met elkaar een oefening doen over niet helpende en helpende gedachten.
Alle leerlingen hebben wel gebeurtenissen meegemaakt waarbij ze gevoelens van onzekerheid kregen. Dit kan zorgen voor negatieve gedachten die ervoor zorgen dat je onzeker of angstig wordt waardoor je iets gaat doen wat je eigenlijk niet wil. Of dat je iets niet gaat doen wat je wel zou willen. Veel voorbeelden die de kinderen gaven, waren heel herkenbaar voor de andere leerlingen.  Tot slot hebben we geoefend om een niet helpende gedachte te veranderen in een helpende gedachte. De juf heeft ook het GGGG schema uitgelegd ( Gebeurtenis, Gedachte, Gevoel, Gedrag).
Hierna was het tijd voor de vaste onderdelen van het circuit:

  • Zoek het zelf uit kaart
  • Puzzelen/ Breinbreker: Logikwis afmaken
  • Leren leren: studiekaarten afmaken
Na de eerste ronde van het circuit waren alle leerlingen wel toe aan een beetje beweging en frisse lucht. Er werd op het plein weer goed samen gespeeld tijdens een partijtje voetbal en verstoppertje.
Vol goede moed gingen we verder met de onderdelen van het circuit. De leerlingen hebben flink doorgezet om de logikwis op te lossen en om de studiekaarten op tijd af te hebben.
Vandaag hebben de leerlingen zelf onderwerpen bedacht voor hun eigen project. Een aantal leerlingen koos het zelfde thema. Siebe vond het erg lastig om een keus te maken. Hij vond zoveel leuk en ja, wat ga je dan kiezen?  Volgende week gaat iedere groep hun project uitwerken met behulp van de Taxonomie van Bloom of de Onderzoekscirkel.
Het laatste half uur hebben we het Ballondebat gedaan. Dat gaf naast een aantal leermomenten ook erg veel hilariteit. Wat een creativiteit was er bij het verzinnen van goede argumenten om in het mandje van de ballon te kunnen blijven. De jury bepaalde dat Lisa en Nina de winnaars waren. Knap gedaan meiden!
De tijd was deze ochtend weer voorbijgevlogen. Om half een sloten we de ochtend af met een dankgebed.
Tot volgende week!











 groep 1 van het ballon debat; de "beroemdheden" stellen zich voor
 groep 2 van het ballon debat
 de kritische jury
argumenten geven waarom je in het ballonmandje  moet moet blijven

de winnaars



Geen opmerkingen:

Een reactie posten