Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 21 juni 2017

Ook deze plusklasochtend beginnen we met de spellen. Sommige leerlingen gaan direct aan de slag, anderen maken eerst een praatje en kiezen daarna een spel uit. De leerlingen proberen regelmatig een onbekend spel uit. Er zijn ook leerlingen die eerst alle opdrachtkaarten die bij een spel horen, willen maken. Jammer genoeg is Menno vandaag ziek.



Omdat we deze ochtend bezoek krijgen van 2 docenten en een leerling van De Lage Waard, stoppen we iets eerder dan gebruikelijk met de spellen.
De dagopening gaat vandaag over "intimidatie". Mirik leest het verhaal uit Oase over Mozes die van God de opdracht heeft gekregen om zijn volk te redden van de slavenarbeid voor de farao in Egypte. Na het gebed bespreken we het programma van de ochtend. Deze keer een heel ander programma dan normaal.
De vader van Sara ( Hans Bezemer) verzorgt  een gastles techniek en muziek. Hij was vanmorgen al vroeg aanwezig om al het meegebrachte materiaal klaar te zetten.
De leerlingen gaan een dwarsfluit maken van een plastic pijp.  Van plastic kun je  een kwalitatief goed muziek instrument maken. Het geluid van een fluit van plastic is vergelijkbaar met het geluid van een "normaal" instrument wat veel duurder is.
Na een stoomcursus geluidsleer gaan de kinderen aan de slag met meten, boren en schuren. Alles moet heel precies worden gemeten en worden afgetekend. Daarna wordt er druk geoefend met fluiten. Aan het eind van de ochtend hebben alle kinderen hun dwarsfluit af. Het was erg fijn dat er zoveel hulp bij was. Na flink oefenen is het  iedereen gelukt om geluid uit hun dwarsfluit te krijgen. Siebe lukt het zelfs om op de extra grote fluit te spelen!
Voorat we de ochtend afsluiten met gebed, bedanken we de twee docenten en Irene voor de fijne les, de goede uitleg en alle hulp.  De leerlingen hebben een geweldige ochtend gehad met veel leermomenten.
Hans, wat fijn dat je deze les wilde verzorgen en dat De Lage Waard alle materialen kosteloos beschikbaar stelde. Hartelijk dank!


































Geen opmerkingen:

Een reactie posten