Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 20 december 2017

Vandaag was al weer de laatste plusklasochtend van 2017. Alle leerlingen vermaakten zich al snel met de denkspellen, Spektro, een spelletje schaak of een potje Show-it. De kinderen genoten ook vanmorgen weer  van de uitdaging en van het werken met ontwikkelingsgelijken.
Na de inloop las Ruth het verhaal "Maria luistert" voor.  We sloten de dagopening af met een filosofisch gesprek over de uitspraak van een Deens filosoof: "Ik ontdekte dat ik minder en minder te zeggen had, tot ik uiteindelijk stil werd en begon te luisteren. En in die stilte hoorde ik de stem van God".
De drie onderdelen van het circuit waren vandaag:


  • Puzzelen: Kies zelf een puzzel of een vraagstuk uit dat past bij de vaardigheid waar je beter in wilt worden.
  • Zoek het zelf uit kaart
  • Mindmap: deel 2 van het menselijk lichaam.
Terwijl alle leerlingen hard aan het werk waren, kregen we onverwacht leuk bezoek. Twee oud plusklasleerlingen, Yentl en Linah kwamen gezellig langs om over hun ervaringen op het VO te vertellen. Ook vertelden ze aan welke vaardigheden die ze in de plusklas hebben geleerd, ze in de brugklas vooral veel hebben. Dit zijn o.a. plannen, logisch denken, mindmappen en Power Point presentaties maken. Nadat ze nog een tijdje aan een Binairo hadden gewerkt, gingen ze net voor de pauze naar hun eigen school. Leuk dat jullie langs zijn geweest.

In de pauze werd er weer fanatiek gevoetbald en verstoppertje gespeeld. 
Omdat we vandaag voor de laatste keer aan het project Natuurgeweld  zouden werken, gingen we na de pauze al vast nadenken over het nieuwe project. Britt kwam met een voorstel om "iets creatiefs doen" te koppelen aan geld "verdienen" voor een goed doel. We hebben eerst ideeën verzameld en mogelijkheden besproken en daarna hebben we unaniem besloten om dit onderwerp verder uit te gaan werken. De leerlingen hebben als huiswerk de volgende opdrachten gekregen:
  • Denk na over welke workshop jij zou kunnen verzorgen
  • Doe marktonderzoek: vraag welke soort workshops klasgenoten, meesters, juffen en ouders leuk zouden vinden en hoeveel ze voor zo'n workshop zouden willen betalen als het geld naar een goed doel gaat.
  • Verzamel informatie over goede doelen
Na het circuit hield Quinten zijn presentatie over Ajax en Feijenoord. De leerlingen gaven weer goede tips en tops.
De laatste drie kwartier werd er gewerkt aan het afronden van het project. Na de kerstvakantie gaat elk groepje hun resultaten presenteren. 
Veel te snel werd het half een en na het dankgebed namen we afscheid van elkaar met de woorden "tot volgend jaar". 
Ik wens alle ouders en leerlingen mooie kerstdagen en een gezond 2018! Op 10 januari is er weer plusklas.

Siebe maakte een stroomkring waardoor er een kerstliedje werd gespeeld.


Show-it


 mindmappen
 oud plusklasleerlingen Linah en Yentl








 presentatie van Quinten



woensdag 13 december 2017

Op deze koude en natte ochtend waren alle leerlingen weer op tijd in de plusklas. De "bergen" sneeuw die nog op de stoep lagen, gaven direct stof tot nadenken. Wat is een berg nu eigenlijk? Het leek een eenvoudige vraag maar toch werden een aantal kinderen  het niet eens over de definitie. Sophie ging daarom op onderzoek uit op de laptop. Al snel was ze helemaal verdiept in het onderwerp en maakte tijdens de inloop een Power Point Presentatie over bergen. De andere kinderen gingen aan de slag met de spellen. Ezra en Sara haalden het schaakspel uit de kast en speelden een potje schaak. Quinten wilde zijn schaakkunsten wel verbeteren en keek mee.
Roos, Charissa, Menno en Shanon hadden sinds lange tijd het spel Set weer eens gepakt. Een aantal kinderen had dit spel nog niet eerder gespeeld en daarom gaven Roos, Charissa, Menno en Shanon een demonstratie en legden het spel ook gelijk uit. Set wordt als volgt gespeeld: Er liggen 12 kaarten met gekleurde symbolen op tafel. De symbolen hebben vier eigenschappen in drie variaties: een kleur, een hoeveelheid, een vulling en een vorm. Alle spelers zoeken nu tegelijkertijd naar een set. Een set bestaat uit drie kaarten, waarvan de variatie van de eigenschappen volledig gelijk is of helemaal verschillend. Als je een set ziet, roep je "SET!". Het spel stopt even en je laat zien welke drie kaarten volgens jou een set vormen. Heb je gelijk, dan mag je de kaarten houden. Zo niet, dan leg je ze weer terug en mag je pas weer meedoen nadat een andere speler een correcte set heeft gevonden. Na het pakken van een set worden de kaarten op tafel weer aangevuld. Wie heeft aan het einde van het spel de meeste kaarten?
4021
Na de inloop las Lydia het verhaal "Nieuwe toekomst" uit Oase. Naomi had een heel moeilijke tijd gehad nadat haar man en zoons waren overleden. Nu haar schoondochter met Boaz is getrouwd en haar kleinzoon Obed is geboren, lijkt het toch allemaal goed te komen.
Voordat we aan de onderdelen van het circuit begonnen, speelden we het spel "Lekker in je vel".
Alle kinderen kregen een kaartje met daarop een gevoel, de uitleg van het gevoel en twee bij behorende vragen. In steeds wisselende tweetallen  gingen de kinderen met elkaar in gesprek over het het gevoel op het kaartje. Daarna kregen ze een nieuw kaartje. Het doel van dit spel is het uitbreiden van de gevoelswoordenschat waardoor je je gevoelens beter kunt verwoorden. Alle leerlingen vonden dit een fijn spel.
De drie onderdelen van het circuit waren deze ochtend:

  • mindmap deel 1 over het menselijk lichaam
  • puzzel: meesterproef Sudokuwiel
  • Zoek het zelf uit kaart.
Tussendoor hielden we gedeeltelijk buiten en binnen pauze. Na de pauze was het tijd om de verjaardag van Ruth te vieren. Zij is vandaag 11 jaar geworden. De traktatie smaakte weer goed.
Aan het eind van de ochtend werkten alle groepjes weer aan het project. Het is mooi om te zien welke verschillende vormen van presenteren zijn gekozen. Ezra was vandaag de enige die de extra "Reuzensprong" puzzel had opgelost. Hij liet ons zien hoe hij aan het goede antwoord was gekomen.
Elke plusklasochtend sluiten we af met een evaluatie rondje; Wat heb je geleerd? Wat ging er goed? Wat zou je volgende keer anders doen? Deze keer gaven de leerlingen aan vooral veel geleerd te hebben van het "Lekker in je vel spel". Na het gebed zeiden we elkaar gedag en begon de vrije woensdagmiddag. Tot volgende week!




























donderdag 7 december 2017

Alle leerlingen waren vanmorgen weer present in de plusklas. De dag na Sinterklaas hadden de kinderen elkaar veel te vertellen. Het werd dan ook al snel heel gezellig. Nadat alles was klaargezet en iedereen zijn verhaal had gedaan, gingen we aan de slag met de denkspellen. Shanon bleef haar best doen om de 36 Cubes op te lossen. Ze kreeg wel hulp van andere leerlingen maar tot nog toe is het nog niet gelukt.
De dagopening werd gelezen door Quinten. Het verhaal ging over Naomi, haar man en hun twee zonen. Alles hadden ze achter moeten laten; hun familie, hun vrienden, hun thuis. In Moab probeerden ze een nieuw leven op te bouwen. Dat was heel moeilijk. Voor Naomi waren die arme jaren de rijkste van haar leven. Dat realiseerde ze zich pas nadat haar man was gestorven en  een paar jaar later ook haar twee zoons. Zij die eens zo rijk was, voelde zich diep ongelukkig en armer dan ooit.
Na het gebed kregen alle groepjes een uur de tijd om aan het project natuurgeweld te werken. Er moest naar  antwoorden op de deelvragen worden gezocht, de deelvragen moesten beantwoord worden en er werd ook al gewerkt aan de presentatie.
Tussendoor werd er buiten  fanatiek gevoetbald en verstoppertje gespeeld.
Nina was vandaag jarig en trakteerde op cake met slagroom. Dat smaakte weer prima!
Inmiddels was de beamer klaar gezet en konden we gaan kijken naar een filmpje van een schooldebat.
Vervolgens gingen de leerlingen het debat voorbereiden. De leerlingen kozen de stelling "huiswerk moet verboden worden". Als eerste schreef iedereen argumenten op voor en tegen de stelling. Hierna werden de drie groepen gemaakt en hoorden de groepjes of ze in team "voor", in team "tegen" of in de jury zaten.  De teams schreven hun openingsbetoog en de jury maakte een formulier met beoordelingscriteria. Na deze grondige voorbereiding kon het debat beginnen. Er werden door beide teams goede argumenten gegeven. Ook werd er goed gereageerd op de argumenten van de tegenstanders. Aan het eind van het debat trok de jury zich terug om te bespreken welk team het debat gewonnen had. Dat was erg moeilijk want beide teams leken even sterk. Uiteindelijk besloot de jury dat beide teams nogmaals een betoog moesten houden. Dat maakte het wel heel spannend. Na een korte voorbereiding kreeg elk team een laatste kans om de jury te overtuigen. Het team waarvan Britt de aanvoerster was, heeft uiteindelijk gewonnen.
Het opruimen van de tafels en stoelen verliep ook nu weer vlot. Siebe, Jochem en Sophie hadden vandaag de extra opdracht ( een woordslang) opgelost en vertelden hun antwoord aan de andere leerlingen. Ze hadden alle drie de goede oplossing. Het woord was: Sintbernardshond.
We sloten de plusklas ochtend af met een dankgebed. Tot volgende week allemaal.

 Denkspellen tijdens de inloop

 Vriendenquiz
 werken aan het project





 verjaardag van Nina

  argumenten bedenken bij de stelling
voorbereiden openings betoog



 het debat

 






 de jury
 bekendmaken van het winnende team