Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 28 oktober 2020

 Na een weekje vakantie was het vanmorgen weer tijd voor de plusklas. Eerst werd er gezellig bij gekletst en daarna ging iedereen aan de slag met de spellen. Deze keer werd Spektro weer eens uit de kast gehaald. 

De dagopening ging vandaag over vragen stellen: "Wie durft te vragen?"  We lazen het verhaal waarin Jezus een verhaal vertelt aan wel duizend mensen. Het verhaal ging over een boer die graan zaaide. Na afloop vroegen Jezus' leerlingen: "Waarom vertelt u deze verhalen? De mensen zullen niet snappen waar het echt over gaat". Ook de leerlingen van Jezus begrijpen het verhaal niet maar durven geen vragen te stellen. Dan legt Jezus het verhaal uit. Na afloop zegt hij: "En als je het een volgende keer niet snapt: gewoon vragen. Want dat mag je als leerling". Dit verhaal was voor ons een mooie aanleiding om het te hebben over het belang van vragen stellen. 

Hierna bespraken we het programma van vandaag. Wat heb je nodig om goed te kunnen leren? Dit onderwerp stond vandaag centraal. We keken naar een filmpje waarin de auto metafoor werd uitgelegd.


De auto metafoor is een handig hulpmiddel bij het leren.

Het geleerde gingen we direct gebruiken bij het werken aan het project. Vandaag was het de laatste keer dat de groepjes aan de leervragen konden werken. Volgende week gaan ze hun antwoorden en resultaten presenteren.

Om kwart over 10 gingen we buiten voetballen of een ander spel spelen. Tijdens het eten en drinken vierden we ook de verjaardag van Yoa. Zij was zondag jarig. De traktatie smaakte prima!

Voordat we aan het circuit begonnen, bespraken we eerst nog het raadsel van voor de vakantie en keken we naar een instructie filmpje over het meten van hoeken. 

De opdrachten van het circuit waren :

- Latijnse woordjes leren

- Hoeken meten:

 Opdracht: Teken een driehoek, meet de hoeken en maak er een tekening van. 

- Is de som van de drie hoeken van de driehoek 180°? Extra opdracht 1: - Kun je ook een gelijkzijdige driehoek tekenen? - Hoe lang zijn de zijden als de hoeken alle drie precies 60° zijn? 

Extra opdracht 2: Zoek op Internet antwoord op de volgende vragen: - Wat is het verschil tussen een gelijkzijdige en een gelijkbenige driehoek? - Wat betekenen de streepjes op de zijden van de gelijkbenige en gelijkzijdige driehoeken?

-Zoek het Zelf Uit Kaart.

We sloten de ochtend af met een goede presentatie van Yoa over het Koninklijk Huis.

Voordat we naar huis gingen hebben alle leerlingen benoemd wat ze deze ochtend gebruikt hadden uit de auto metafoor.

Tot volgende week!



                                                                     Inloop spellen



Spektro ontdekken



Project Egypte





                                                                                            Filmpje opnemen









                                                                    verjaardag vieren


                                        Latijnse woordjes leren                                    Hoeken meten

Zoek Het Zelf Uit Kaart



                                                                    Presenteren





woensdag 14 oktober 2020

 Vanmorgen waren we gelukkig weer compleet. De spullen werden uit de kast gehaald en de laptops werden aangesloten. Daarna waren de leerlingen al snel druk in de weer met de spelletjes. Het is iedere keer weer mooi om te zien hoe de leerlingen met en van elkaar leren.

Tijdens de dagopening gingen we vandaag verder met de verhaallijn over de leerlingen en de lesmethodes van Jezus. We lazen het verhaal waarin werd uitgelegd hoe er door de mensen tegen het nieuwe, reizende schooltje van Jezus werd aangekeken. Ze vonden het vaak maar een rommeltje en begrepen niets van de lesmethodes van Jezus. Een mooie aanleiding om met de kinderen te praten over de huidige lesmethodes en over nieuwe lesmethodes. De kinderen gaven aan dat vernieuwing niet altijd beter hoeft te zijn. Ze noemden wat voorbeelden uit hun eigen praktijk. Tot slot discussieerden we over de volgende stelling: Nieuwsgierig zijn is de belangrijkste voorwaarde voor leerling zijn.

Na het gebed hebben we eerst het programma van deze ochtend doorgenomen:

  • Puzzelen: Logikwis en Codekrakers
  • Werken aan het project Egypte
  • Presentatie van Lin over China
  • Andersommen
  • Debatteren
Tijdens het puzzelen werd er zeer geconcentreerd gewerkt. Bij de Codekrakers werd er een beroep gedaan op het nauwkeurig werken en op doorzetten. Bij de logische puzzels trainden de leerlingen het kritisch lezen, het zoeken naar aanwijzingen en volhouden.

Hierna was het tijd om verder te werken aan het project. Het was een drukke bedoeling: er werd geverfd, gewerkt met papier-maché en met lego, gebouwd met kippengaas, informatie gezocht en er werden verhalen geschreven. Om half 11 was iedereen wel toe aan een pauze en wat frisse lucht.

Na de pauze hield Lin haar presentatie over China. Ze vertelde er veel bij, ook haar eigen ervaringen. Leuk!

Het laatste onderdeel van de ochtend startten we met de  Energizer  "Andersommen".  Voordat we met het debat konden beginnen, moesten we eerst een stelling kiezen. Bijna unaniem kozen de kinderen voor de stelling: Het journaal moet voortaan voor de helft uit leuke berichten bestaan. 

De groep werd in voor- en tegenstanders verdeeld waarna iedereen goede argumenten ging bedenken en uitwerken. Als laatste hielden we een echt debat, compleet met jury.

Om half 1 sloten we de ochtend af en ging iedereen vrolijk op huis aan.

Fijne herfstvakantie allemaal!


                   een spelletje Set                                         Safari

                                                              Zeeslag

                        3 schaak                                                    Jungle kwartet in het Engels

                     Hoe maak je papier-maché?
informatie zoeken en de taken verdelen

Ondergrond maken met veel glitter

                                                                                    pauze
                                                        vertellen over het  karate examen
Puzzelen
                                            Het antwoord staat in spiegelbeeld op het kaartje

presentatie over China





Debatteren






woensdag 7 oktober 2020

 Vanmorgen zijn we, zoals gebruikelijk, weer gestart met de bekende spellen. Na de inloop was het tijd voor de dagopening. Het thema was "leerling zijn". Als leerling heb je een lange weg te gaan; aandachtig oefenen, luisteren, volgen, nadoen, ontdekken, fouten maken.... Elk onderdeel moet je onder de knie krijgen. Ooit zul je volleerd zijn.....Of blijf je altijd leren? We lazen het verhaal "Selectie" uit de verhaallijn van Matteüs over de leerlingen en het onderwijs van Jezus. Ongeveer 2000 jaar geleden begon Jezus een schooltje. Er was maar 1 leraar en dat was Jezus. Ook Jezus selecteerde zijn leerlingen toen hij begon. Maar hij vroeg niet naar CITO scores of leerprestaties, nam geen tests af en vroeg niet naar motivaties. Hij liep gewoon langs het strand en riep de vissersjongens Simon en Andreas: "Kom met mij mee, dan leer ik je mensen vangen  in plaats van vissen". Zo kwamen er nog meer mensen in de klas van Jezus, 12 in totaal. 

Ter afsluiting werd aan de kinderen gevraagd: "Wat voor soort leerling ben jij?" Een lastige vraag en de kinderen moesten hier echt goed over nadenken. Uiteindelijk kon iedereen wel een antwoord geven. Op vallend was dat verschillende kinderen  aangaven in de plusklas een ander soort leerling te zijn. Dat had volgens de kinderen o.a. te maken met de andere leerlingen ( allemaal leerlingen die behoefte hebben aan uitdaging) en aan de andere soort opdrachten en werkvormen. 

Voordat we aan de opdrachten van het circuit begonnen, keken we naar de website van de Canon van Nederland. https://www.canonvannederland.nl/?viewtype=list&documenttype=337

Met behulp van de vensterplaten op de tijdlijn gingen de leerlingen 4 momenten uit de geschiedenis bestuderen. De informatie hadden ze nodig bij de opdracht Portretfoto: 

Maak bij 4 momenten uit de geschiedenis een passende portret foto van jezelf. Hoe kun je jezelf eruit laten zien als iemand uit de geschiedenis? Droegen ze hoeden of andere hoofdeksels, Hoe zat hun haar? Wat is er op de achtergrond nog te zien waardoor je kunt zien op welk moment in de geschiedenis de foto is gemaakt?

Tijdens het circuit werd er ook verder gewerkt aan de Zoek Het Zelf Uit Kaarten en werd er gepuzzeld.

We sloten het circuit af met een rondje langs alle portretfoto's. 

Het laatste uur werkten we aan het project. 

Nadat alles weer was opgeruimd, ging iedereen om half 1 in de regen naar huis. Tot volgende week!









portretfoto 's van 4 momenten uit de geschiedenis















werken aan het project: piramide bouwen, mummie maken, antwoorden vinden