Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 24 mei 2017

Ook deze ochtend gingen de leerlingen weer lekker aan de slag met de aanwezige spellen. Sophie en Nina ontdekten het spel Laser Pegs en Sara, Lydia, Siebe en Ruth vermaakten zich prima met Spektro. Het is mooi om te zien hoe de kinderen van en met elkaar leren.
 

Laser Pegs ontdekken

Spektro

Show it

Na de inloop las Shanon het verhaal "Gelukkig?!" uit Oase voor. In dit verhaal vertelt Jezus iets belangrijks aan de mensen; iets waar ze hun hele leven wat aan hebben. Jezus zei: "Gelukkig ben je als je je niet beter voelt dan een ander, Gelukkig ben je als je verdrietig bent, dan zal God je troosten. Gelukkig ben je als je als je medelijden hebt met anderen en hun fouten niet uitvergroot, want dat zul je terug krijgen." Na het verhaal hebben we gepraat over hoe dat kan; gelukkig als je verdrietig bent.....! Dat lijkt de omgekeerde wereld. Het toppunt van positief denken. Dan ben je er echt van overtuigd dat er een moment komt waarop alles anders wordt. Als je dat kunt geloven, geeft dat kracht ook als er verschrikkelijke dingen gebeuren in de wereld.
Hierna gingen de leerlingen aan het werk met de onderdelen van het circuit.

  • puzzelen: een kakuro
  • creatief denken: denktank opdracht
  • Zoek het zelf uit kaart
Bij de denktank opdrachten moeten de leerlingen creatieve/ originele oplossingen bedenken voor een vraag of probleem. De leerlingen worden uitgedaagd om buiten de kaders te denken. Er werden nieuwe muziekinstrumenten bedacht, nieuwe originele ijssmaken uitgevonden en Roos schreef een dialoog tussen "armoede"en "rijkdom". De leerlingen hadden bijzonder veel plezier in het maken van deze opdrachten.


Zelfs tijdens het buitenspelen werd er een opdracht afgemaakt.



Na het circuit mochten Shanon en Shanna presenteren. Shanon hield haar presentatie over boeken en Shanna over zebra's. Na afloop werden er goede tips en tops gegeven over de inhoud en over de presentatievaardigheden.

Voordat we aan het project begonnen, mochten alle leerlingen hun beste idee van deze ochtend vertellen. Gelukkig was er nog drie kwartier over om aan het project te werken. Een paar kinderen hadden thuis al het een en ander voorbereid. Aan het eind van de ochtend hadden alle groepjes de opdrachten gekozen die ze willen gaan maken, een planning gemaakt en de taken verdeeld. Ook werd er hard aan de opdrachten gewerkt.
Nadat alles was opgeruimd mochten de kinderen nog een zo hoog mogelijke draaiende toren maken van alle aanwezige spinners. Na drie pogingen is de stand 4 spinners. We sloten deze plusklas ochtend af met gebed

 


 
 
 
 


woensdag 17 mei 2017

Zoals elke woensdagochtend startten we ook nu weer met de smartgames. De leerlingen kiezen zelf of ze alleen, samen of in een groepje aan de slag gaan.
Vandaag stond het verhaal van het dochtertje van Jaïrus centraal tijdens de dagopening. Nadat Ezra het verhaal gelezen had, kwamen er verschillende vragen bij de kinderen op. Vragen over hoop, geloof en vertrouwen in God in moeilijke situaties. We namen meer tijd dan gebruikelijk om hier verder over te praten.
Na de dagopening gingen we verder met de drie onderdelen van het circuit:

  • Zoek Het Zelf Uit Kaart
  • Studiekaarten maken bij een tekst 
  • Een puzzel of een rekenvraagstuk

Het maken van studiekaarten is ( naast het maken van een mindmap) een goede manier om langere teksten te kunnen leren. De leerlingen hebben hard gewerkt aan de studiekaarten en de meeste leerlingen lukte het om de studiekaarten af te krijgen en er ook nog mee te oefenen. Voor het oplossen van de rekenpuzzels was behoorlijk wat inzet en doorzettingsvermogen nodig. 
Natuurlijk gingen we tussendoor nog buitenspelen. 
Na het circuit was de introductie van het nieuwe project aan de beurt: Planeten ontdekken met Bloom. De juf legde de Taxonomie van Bloom uit. Dit is een ordening in lagere en hogere orde denkvragen. Na de uitleg hebben we geoefend in het bedenken van vragen bij elk onderdeel van de taxonomie.
Om de voorkennis over planeten op te halen, kregen de leerlingen de opdracht om in tweetallen 10 dingen te noemen die ze al weten over planeten. De kinderen ontdekten dat er wel een groot verschil is in kennis tussen de leerlingen. Hierna gingen we verder met het spel "wie ben ik?" Iedereen kreeg een briefje op de rug geplakt met daarop een woord wat te maken heeft met planeten. Door goede vragen te stellen ( die alleen met ja of nee beantwoord mochten worden) moest er ontdekt worden wat er op het briefje stond. Dit was een goede oefening in het bedenken van goede vragen. Welke vragen stel je om er achter te kunnen komen dat er op jouw briefje "het zwarte gat"staat? 
Dit project gaan de leerlingen in drie groepen van elk zes leerlingen uitvoeren. Doordat de groepjes zes leerlingen hebben, wordt het samenwerken ingewikkelder. We hebben met elkaar besproken wat er lastig zou kunnen worden en hoe je dat op zou kunnen lossen. De kinderen gaven aan dat iedereen een speciale taak/ rol zou kunnen krijgen; projectleider, secretaris, planner, verzamelaar, voorlichter en kwaliteitsbewaker. Elke groep kiest een opdracht uit de lagere orde denkvragen en drie opdrachten uit de hogere orde denkvragen. Door middel van een muurkrant laten ze zien wat ze ontdekt en geleerd hebben. Er bleef helaas maar een kwartier over om aan de opdracht te werken. Nadat alles was opgeruimd, legden Britt en Menno  de oplossing  uit van de rekenpuzzels. 








 




Vertel elkaar 10 dingen die je weet over planeten.


 Wie ben ik?





woensdag 10 mei 2017

Tijdens de inloop begonnen de meeste leerlingen met een gezellig praatje. Na twee weken vakantie moest er wel even bijgepraat worden. Daarna ging iedereen aan de slag met de smartgames.
Het thema van de dagopening was: positief zijn. Moet je altijd maar positief zijn? Altijd maar snel de zon zien schijnen, ook al is het donker van binnen? Britt las daarna het bijbehorende verhaal uit Oase. Mozes en zijn mensen hadden na een lange tocht door de woestijn bijna het land van hun dromen bereikt. De vooruit gestuurde verkenners vertelden bij terugkomst enthousiast over het land. Het heeft goede grond, er is water genoeg en eten in overvloed. Maar er was ook minder goed nieuws; de mensen die er wonen zijn niet mis en het zijn er heel veel. Er ontstond angst bij een deel van de mensen. Ze wilden niet meer. Kaleb en Jozua probeerden de mensen nog van mening te doen veranderen maar het hielp niet. De angst regeerde, en waar angst regeert, denken mensen negatief. Dan is er geen ruimte voor hoop en vertrouwen. Voor deze mensen bleef het land een onbereikbare droom. Het thema uit Oase was een goede brug naar de onderwerpen van vandaag; doelen, doorzetten en mindset.
De doelen voor de komende periode hebben we besproken en alle leerlingen hebben zelf ook nog een persoonlijk doel vastgesteld.
Hierna maakten de leerlingen groepjes en gingen ze de zelf bedachte reken en -taal spellen van de vorige periode uitproberen. Vooraf hadden we afgesproken waar we de spellen op gingen beoordelen. Na afloop mochten de kinderen met behulp van post its aangeven welk spel ze het beste vonden. Het spel van Ruth, Lydia en Charissa kreeg de meeste stemmen. 
Iedereen heeft met veel plezier de spellen gespeeld.
Ter introductie van het onderdeel mindset dachten we eerst na over de volgende stelling:
Eens of oneens?
"Je bent zo slim als je bent en daar kun je niet echt veel aan veranderen"

Daarna beantwoordde iedereen een aantal quizvragen over een growth mindset en een fixed mindset en keken we naar het volgende filmpje:


https://youtu.be/1wkqgMp49q8


Na al deze informatie was het tijd voor een pauze. Er werd buiten weer gevoetbald, verstoppertje gespeeld en touwtje gesprongen. Quinten was vorige week jarig en dat hebben we natuurlijk nog gevierd.
Het laatste programma onderdeel was: De Grote Uitdaging! Een samenwerkingsopdracht waarbij een groot beroep gedaan werd op het doorzettingsvermogen. Elk groepje kreeg de volgende opdracht:

 Maak met je groepje een baan voor een ping pong balletje op tafel.
Gebruik papier, plakband ( niet meer dan 15 cm) en wat je om je heen ziet.

Zorg ervoor dat de bal er precies 7 seconden over doet  van begin( loslaten) tot het einde ( van de baan afrollen). Je mag de baan of de bal niet meer aanraken zodra de bal beweegt.
Je krijgt 30 minuten de tijd om de baan te maken.

Alle groepjes hebben zich heel goed ingezet en ook als het niet lukte werd er doorgezet. Voor een aantal was het een teleurstelling dat het nog niet lukte om de bal 7 seconden over de baan te laten rollen. Soms was de baan te steil, te smal of zaten er belemmerende hobbels in. Niet erg.....hier leer je van!
Nadat alles was opgeruimd, sloten we de ochtend af met gebed. Vrijdagmiddag gaan de plusklas leerlingen naar De Lage Waard voor de technieklessen.