Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 19 april 2017

Vanmorgen wilden de leerlingen graag starten met het voorbereiden van de presentatie van hun spel. Om kwart over acht waren de eerste kinderen al druk bezig. Sommige groepjes waren nog niet helemaal klaar en discussieerden flink over wat ze nu nog konden doen zodat ze hun spel toch konden laten zien.

Uiteindelijk was elke groep toch zover dat er gepresenteerd kon worden.
Het thema van de dagopening was vandaag: Dat had je gedacht! Daar sta je van te kijken; als de werkelijkheid heel anders is dan je verwacht. Dat kan een pijnlijke ervaring zijn maar ook heel grappig. En soms is het de kunst om het grappige te zien, hoe pijnlijk iets ook is. Sara las daarna het verhaal van de bouwers van de toren van Babel uit Genesis 11: 1-9.
Dit thema leidde weer tot genoeg gespreksstof; soms denken we iets te kunnen maar merken we dat het het niet lukt en soms verrassen we onszelf op een positieve manier. Dan blijken we tot iets in staat wat we nooit hadden gedacht. Hoe gaan we om met deze gevoelens? Hoe gaan we om met teleurstellingen? Kunnen we ook genieten van onze prestaties en onze inzet? Allemaal thema's die in de plusklas ook regelmatig ter sprake komen.
Na deze dagopening kwamen alle groepjes aan de beurt om hun zelfbedachte reken- en/of taal spel te presenteren.
 Menno, Sara en Quinten presenteerden hun spel "De slimste mens".
Nina en Shana lieten hun spel "Vopado" zien en legden de spelregels uit. Lisa zat ook in dit groepje maar was vandaag helaas niet aanwezig omdat ze geopereerd werd.
 Roos, Britt en Sophie hadden het spel "123 Quiz ABC" bedacht. Ze presenteerden hun spel door het direct met een aantal kinderen te spelen.


Charissa, Ruth en Lydia presenteerden hun "Building game".
 Shanon, Mirik en Siebe hadden een " reken- en taal steden spel"bedacht.


Ezra, Jochem en David lieten hun spel "Money Play Game" zien.
Alle groepjes hadden naast het spel met bijbehorende spelregels ook een overtuigend artikel geschreven voor een spelletjes koopgids.
In de nabespreking vertelden de leerlingen dat ze vooral veel geleerd hadden over plannen en samenwerken maar ook waar goede spelregels en een goede spelbeschrijving aan moet voldoen. Dit deel van de ochtend was omgevlogen! Het was erg leuk om al die nieuw bedachte spellen te zien en de uitleg erbij te horen.
Om weer nieuwe energie te krijgen, gingen we lekker buitenspelen.

Vandaag kregen de leerlingen weer een "college" van meester Joris over antibiotica en bacteriën.
Een aantal leerlingen had de afgelopen week nog nagedacht over de les van vorige week en hadden hier nog vragen over.

De leerlingen lieten zien dat ze veel onthouden hadden van de vorige les en dat ze goede aantekeningen hadden gemaakt. 





Meester Joris had foto's gemaakt van de groei van de bacteriën in de doosjes van vorige week en gaf uitleg over wat er te zien was en hoe dat kwam. De uitkomsten waren heel verschillend. 
Als laatste vertelde meester Joris nog welke opleidingen je moet volgen om arts te worden, hoeveel jaar je daarvoor moet studeren en waarin je je kan specialiseren. De kinderen wilden ook graag weten welke ambitie de meester heeft; hij wil hersenchirurg worden. Om zover te komen moet je ook onderzoek doen of meewerken aan onderzoek. In de plusklas leren de leerlingen ook al om bezig te zijn met onderzoek en met het bedenken van een goede onderzoeksvraag. Voor de leerlingen van de plusklas allemaal waardevolle informatie. We hebben meester Joris heel erg bedankt voor de geweldige twee lessen. Na het opruimen van de tafels sloten we de ochtend af met gebed. 










woensdag 12 april 2017





Om tien over acht kwamen de eerste leerlingen al naar de plusklas. Ze waren extra vroeg gekomen om maar zoveel mogelijk tijd te hebben om hun spel af te maken.
Deze ochtend hadden we een ander programma omdat we bezoek kregen van een student geneeskunde van de Erasmus universiteit die een gast les kwam verzorgen over bacteriën en antibiotica.
We begonnen de ochtend daarom met projecttijd. Het was de laatste keer dat er aan de spellen gewerkt kon worden. 
De dagopening had vandaag het onderwerp "zelfoverschatting". Shanon las het verhaal uit Oase. Petrus is er stellig van overtuigd dat hij Jezus niet zal verraden. Petrus is moedig, hij is trouw en hij is solidair met Jezus. Desnoods gaat hij met hem de gevangenis in. En als het moet wil hij zelfs met Jezus sterven. Maar Jezus weet dat er zelfs voor Petrus een grens is. Nog diezelfde nacht zal Petrus tot drie keer toe zeggen dat hij Jezus niet kent. Zo gaat dat met mensen. want moed, trouw en solidariteit hebben een grens. ook al beloof je iets  uit de grond van je hart, als het echt moeilijk wordt, kan er een moment komen dat je voornemen zomaar sneuvelt.
Na het gebed hielden Roos en Quinten hun presentaties. Roos presenteerde nogmaals over paarden maar had haar presentatie aangepast zodat er minder tekst in de Power Point stond en zij er zelf meer bij vertelde. De tips van de vorige keer had zij prima verwerkt. Quinten hield zijn presentatie over straat kinderen. Een aangrijpend onderwerp. In de nabespreking werden weer goede tips en tops gegeven.
Vandaag werd er tijdens het buitenspelen niet alleen gevoetbald en verstoppertje gespeeld maar werden ook de springtouwen weer eens gebruikt.
Tijdens de pauze was "meester" Joris gearriveerd. Alle leerlingen hadden veel zin in deze les.
Om te kijken wat de kinderen al wisten over het onderwerp, kregen ze de opdracht om in groepjes een mindmap te maken. Nadat alle kennis geïnventariseerd was, kregen de kinderen een "college" over bacteriën.  Tussendoor werden veel goede vragen gesteld waardoor er heel diep op de leerstof kon worden ingegaan.


Meester Jasper had een "blauwe lamp" meegenomen zodat we konden zien of we onze handen goed hadden gewassen en waar er nog bacteriën zaten. Daarna kregen we "handen was les".
Het laatste onderdeel was een experiment. De kinderen moesten in een bakje een vingerafdruk van een niet gewassen vinger en een gewassen vinger maken. Ook moesten ze met een papiertje een afdruk maken van de meest vieze plek in het gebouw of op het plein. Volgende week gaan we zien wat er is gebeurd met de afdrukken en welke plek het meest vies is. 
Na het gebed ging iedereen voldaan naar huis.




























woensdag 5 april 2017

Deze ochtend stonden er op de tafels een aantal spellen klaar voor de leerlingen. De juf had een keuze gemaakt uit de spellen. De kinderen kozen een spel met een opdrachtkaart. De opdrachtkaart moest een uitdaging zijn en hierdoor moesten de kinderen inschatten op welk niveau ze zouden gaan beginnen. Alle leerlingen hadden al snel hun uitdaging gevonden en gingen fanatiek aan het werk. Aan het eind van de inloop was het een aantal  kinderen gelukt om de opdracht op te lossen. De andere kinderen waren al wel een eind op weg maar hadden de oplossing nog niet gevonden. Alle leerlingen kregen een compliment voor hun doorzettingsvermogen.




Het verhaal uit Oase ging vandaag over Adam en Eva. Ook nu was het thema: Wie, Ik? Je zult het altijd zien: net op het moment dat je iets doet wat niet mag , komt de juf of meester eraan. Zo ging het ook met Adam. Net op het moment dat hij van de verboden vrucht geproefd heeft, komt God eraan. Adam en Eva proberen de schuld van zich af te schuiven maar God tuint er niet in.
We bespraken met elkaar of wij ook wel eens proberen de schuld van onszelf af te schuiven, waarom we dat dan doen, hoe we ons daarbij voelen en wat voor gevolgen het kan hebben. Soms verzinnen we smoesjes en zijn we er goed in om onze eigen rol wat kleiner of wat mooier te maken. Het is belangrijk dat we onze verantwoordelijkheid nemen en ons niet verstoppen achter een ander. In de plusklas werken de leerlingen vaak samen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar deel en heeft hiermee invloed op de hele groep.
Deze ochtend gingen we snel aan de slag met de onderdelen van het circuit:

  • Zoek het zelf uit kaart
  • Mindmap afmaken
  • Creatieve denkopdracht: Moeilijke etenswaar

 Bij de opdracht : "Moeilijke etenswaar" leren de leerlingen zaken creatief te bekijken. Hierdoor wordt het probleemoplossend denken gestimuleerd. Door eens heel anders te denken, leer je meer of zie je sneller oplossingen. Je leert dat er altijd meer dan een manier is om iets te doen of te denken.





 Iedereen had veel zin om aan de opdracht te beginnen en er werden heel bijzondere en creatieve vormen van bestek bedacht!
Tijdens het buitenspelen werd er weer prettig samen gespeeld en ging het er tijdens een partijtje voetbal weer fanatiek aan toe. Ook werd er gezellig gekletst of een ander balspel gedaan.

 Precies om 11 uur konden we verder gaan met het project. Dat was fijn want er moest nog veel gebeuren. Eerst bespreken we met elkaar hoe je er voor kunt zorgen dat je je doel gaat halen. De leerlingen noemden: prioriteiten stellen, concentreren op je taak, bij je taak blijven, goed plannen en organiseren en samenwerken. In elke groep werd keihard gewerkt: kaartjes maken, opdrachten bedenken, kaartjes lamineren, een doos met verf spuiten, het spelbord maken, de spelregels beschrijven en een aanbevelings artikel schrijven. De tijd werd goed gebruikt.







 Tijdens het opruimen kwam juf Maaskant nog gezellig langs. Zij wilde de nieuwe leerlingen graag leren kennen. Iets later dan de bedoeling was, sloten we de ochtend af met gebed.
De komende twee weken komen er 2 studenten van de Erasmus universiteit gastlessen geven over antibiotica en bacteriën.