Welkom

Welkom op de blog van de WillieWortelWerkgroep. Dit is de plusklas van de Vereniging voor Christelijk Onderwijs in Sliedrecht. In onze plusklas zitten 18 leerlingen uit de hoogste groepen van de drie scholen van de VCOS. Eén ochtend in de week komen de leerlingen bij elkaar. Er wordt gewerkt aan het "leren leren", "leren werken" en "leren leven".

Een ochtend in onze plusklas ziet er ongeveer als volgt uit:

- inloop: er staan allerlei 'leer'spelletjes klaar

- opening: we lezen een stukje uit het boek: "Je bent een parel in Gods hand" of uit "Oase" en bidden met elkaar

- 3 onderdelen voor de pauze: werken aan de "zoek het zelf uit" kaart, werken uit het boekje Leren Leren of d.m.v. een andere opdracht studievaardigheden leren, een puzzel of ander vraagstuk

- pauze: lekker voetballen, touwtje springen of met elkaar kletsen

- werken aan het project

Het gebeurt ook dat we een heel ander programma volgen, maar dat hangt van bijv. een excursie of gastspreker af.

woensdag 27 januari 2016

woensdag 27 januari 2016

Vandaag weer een normale plusklasmorgen. Jammer genoeg was Abishaa ziek. De leerlingen hebben bij binnenkomst de spellen opgezocht en met elkaar spellen gespeeld. De puzzeltjes en de vriendenkwisspellen waren weer in trek.





Na de inloop was het tijd voor de dagopening. Vandaag was het thema: Wat zou jij doen in een bepaalde situatie? Klopt je handelen met wat je vooraf dacht dat je zou doen?
In het stukje uit Oase ging het over jouw reactie tijdens een situatie, die soms anders is dan dat je vooraf dacht. Er werden een aantal voorbeelden gegeven en daarbij werd ook verteld dat je reactie vaak anders is. Zo ook bij Petrus. Hij had vooraf gezegd dat hij altijd bij Jezus zou blijven en hem zou volgen. Als Jezus opgepakt wordt is Petrus degene die hem verloochend.
Na de dagopening wilden we eerst presenteren, maar het lukte niet met de beamer. De leerlingen zaten klaar om te beginnen, maar de techniek liet ons in de steek. Na een aantal verwoede pogeingen hebben we het programma aangepast. We deden eerst de eerste van de drie onderdelen.




De drie onderdelen voor vandaag waren:
  • Zoek het zelf uit kaart
  • puzzelen
  • taaloefeningen met Boggle

Na het eerste onderdeel kon er wel gepresenteerd worden. Het presenteren is onderdeel van het leren leren. Het is leuk om te zien dat de leerlingen steeds vrijer worden in het presenteren. Ook konden ze vooraf aangeven waar ze feedback op wilden hebben.
Net voor de pauze hebben we Maarten toegezongen en heeft hij getrakteerd. Daarna zijn we even lekker naar buiten geweest.


Na de pauze hadden we nog een jarige in ons midden. Femke heeft ook getrakteerd en ook haar hebben we toegezongen.

Hierna zijn we verder gegaan met presenteren.



Na de presentaties hebben we de laatste twee onderdelen gedaan.
Er was vandaag helaas geen tijd voor het project, volgende keer beter.

woensdag 20 januari 2016

woensdag 20 januari 2016

Vanmorgen gestart met achttien leerlingen en een half zieke juf. Doordat de leerlingen zo genieten van de plusklas is de juf toch aanwezig.
De inloop was weer erg gezellig. De leerlingen zochten elkaar op om een spelletje te doen. Er werden puzzels gemaakt en quizzen en Set gespeeld.







Na de inloop was het tijd voor de dagopening. Vandaag over de verspieders. Het volk Israël had jaren in de woestijn doorgebracht een twaalftal mannen gingen kijken of het verstandig was het land binnen te trekken. In ons stukje uit Oase werd de nadruk gelegd op de keuzes die je maakt. Waar laat je je door beïnvloeden. Is het de angst of durf je het avontuur aan. Dit hebben we natuurlijk meteen in de praktijk besproken m.b.t. schoolkeuzes. Ben je bang voor alles wat je tegenkomt of durf je de uitdaging aan. Als vanzelf kwamen we ook met elkaar in gesprek over de plusklas en wat je daar leert. Voor veel leerlingen geldt dat zij hebben leren doorzetten. Ook zelfvertrouwen en vragen durven stellen waren zaken die leerlingen aan hebben gedragen. Fouten mogen maken is ook een ding wat meespeelt. Daarnaast vinden ze het leuk dat ze anderen hebben ontmoet.


De drie onderdelen voor vandaag waren:




  • Zoek het zelf uit kaart,
  • Puzzel
  • Leren leren: Maak een mindmap over leren.






Tussendoor zijn we lekker naar buiten geweest en aan het einde van de morgen hebben we nog aan het project gewerkt. De tafels en stoelen moesten opgeruimd worden, maar dat was natuurlijk weer zo gepiept.



woensdag 13 januari 2016

woensdag 13 januari 2016

Vanmorgen waren twee leerlingen afwezig door ziekte en een meeloopmorgen op een andere school. De overige zestien leerlingen kwamen binnendruppelen en gingen meteen aan de slag. De spelletjes werden opgezocht en er werd gezellig gekletst. De inloop duurde iets korter dan normaal i.v.m. het feit dat de leerlingen vandaag een planopdracht kregen.
De dagopening was dit keer het verhaal van Saul die tot koning werd gekroond. De nadruk lag op iets nieuws beginnen waar je tegenop ziet. In het nagesprek hebben we dit in verband gebracht met de overstap naar een nieuwe school.
Vervolgens kregen de leerlingen de opdrachten voor vandaag.
  • 1 uur project
  • 30 minuten zoek het zelf uit kaart
  • 30 minuten puzzelen
  • 30 minuten verhaal schrijven
  • 30 minuten Spektro (werken met elektriciteit)
Deze moesten zij in gaan plannen. Hiervoor konden ze op het bord intekenen op de laptops en Spektro.











De leerlingen gingen lekker aan de slag. Al snel bleek dat een aantal leerlingen in de problemen kwamen omdat zij niet op tijd/niet goed ingetekend hadden op Spektro. Deze ervaring werd in de evaluatie besproken en in verband gebracht met huiswerkplannen. Ook hebben we gesproken over agenda's en agendagebruik.
Het was weer een gezellige leerzame morgen.

woensdag 6 januari 2016

woensdag 6 januari 2016

Een nieuw kalenderjaar, maar in de plusklas is er niet veel veranderd.
Vanmorgen waren de leerlingen weer als vanouds enthousiast om naar de plusklas te komen. Tijdens de inloop werden de spelletjes tevoorschijn gehaald en de leerlingen gingen lekker aan de gang.

Na de inloop hebben we met elkaar gesproken over dit nieuwe jaar en dat het voor veel leerlingen betekent dat zij een keuze moeten maken voor het voortgezet onderwijs. N.a.v. deze keuze hebben we met elkaar gesproken over de factor inzet en motivatie bij het wel/niet slagen van een opleiding. Natuurlijk is je intelligentie een belangrijke factor, maar zeker in het voortgezet onderwijs tellen de resultaten. Het komt regelmatig voor dat leerlingen met voldoende cognitieve capaciteiten hun opleiding niet halen en afstromen naar een lager niveau. De reden hiervoor is vaak het gebrek aan motivatie en inzet.
Na dit praatje zijn we begonnen met een stukje uit Oase. Het ging hierbij om het feestmaal waarvoor allerlei mensen waren uitgenodigd, maar waar veel mensen niet kwamen opdagen. Vervolgens werden minder voor de hand liggende mensen uitgenodigd. We hebben hierop doorgepraat n.a.v. de kerstviering op de Oranje Nassau school.
De drie onderdelen van vandaag sloten goed aan bij het eerdere praatje. De leerlingen kregen nl een aantal opdrachten die moeilijk waren en waar geen uitleg bij werd gegeven. De leerlingen moesten dit zelf zien op te lossen. Dit als voorbereiding op het huiswerk, wat soms ook lastig is en waar je de opdracht goed moet lezen om te begrijpen wat je moet doen.



De onderdelen waren: Zoek het zelf uit kaart, puzzel (Japanse puzzel) en een trio. Dit laatste is een rekenopdracht.












Tussendoor zijn we lekker naar buiten geweest.


Aan het einde van de ochtend hebben de leerlingen nog een uur aan het project gewerkt.